Yad Vashem zoekt namen via website

Onder het motto `Bij iedere persoon hoort een naam' is Yad Vashem, de Israëlische organisatie voor de herinnering aan de holocaust, begonnen met een nieuwe, wereldwijde campagne om zoveel mogelijk namen en levensgeschiedenissen te verzamelen van de 6,2 miljoen joden die zijn vermoord in concentratiekampen tijdens de Tweede Wereldoorlog.

In Jeruzalem is gisteren een speciale website (www.yadvashem.org) geopend, die toegang biedt tot een nieuwe centrale database, waarin al drie miljoen namen en levensgeschiedenissen zijn opgeslagen. ,,Ik denk dat het onmogelijk is de namen van alle shoah-slachtoffers te verzamelen, maar we moeten toch aan de vijf miljoen namen kunnen komen'', aldus Alexander Avraham, directeur van Yad Vashem. Website en database maken het ook mogelijk om met details, zoals geboortedata, het nummer van een transporttrein of fonetische spelling van een naam te zoeken naar vermiste familieleden. Het is dan de bedoeling dat gevonden namen voorzien worden van een levensgeschiedenis en, indien beschikbaar, foto's.

Internetgebruikers worden ook in staat gesteld niet-geregistreerde namen via de site aan te melden. Na onderzoek van Yad Vashem worden deze namen al dan niet in de meertalige database opgenomen. Verwacht wordt dat vooral vanuit de VS een groot aantal namen aangemeld zal worden. Het digitale project is onderdeel van de activiteiten ter voorbereiding van het nieuwe Holocaustmuseum dat in maart in Jeruzalem open gaat.