VN-medewerkers in Afghanistan zijn vrijdag

De drie buitenlandse medewerkers van de Verenigde Naties die bijna vier weken geleden werden ontvoerd in de Afghaanse hoofdstad Kabul zijn afgelopen nacht vrijgekomen. Ze zijn ongedeerd.

De vrijlating van de Brits-Ierse Annetta Flanigan, de Kosovaarse Shqipe Hebibi en de Filippijnse diplomaat Angelito Nayan, werd vanochtend bevestigd door een woordvoerder van de VN in Afghanistan.

De Afghaanse minister van Binnenlandse Zaken, Ali Ahmad Jalali, wilde niet zeggen of de gijzelaars door veiligheidstroepen zijn bevrijd of dat de ontvoerders hen vrijwillig hebben laten gaan. Wel zei hij dat de gijzelaars zich in Kabul zelf bevonden, en dat er voor hun vrijlating geen losgeld is betaald of andere eisen zijn ingewilligd, zoals de vrijlating van Talibaan-gevangenen. ,,Er zijn geen gevangenen vrijgelaten, er is geen geld betaald, op geen enkele eis werd ingegaan'', zei de minister.

De oplossing van de gijzelingszaak, die tot grote onrust leidde onder de gemeenschap van buitenlandse hulpverleners en diplomaten in Kabul, kwam nadat Amerikaanse en Afghaanse troepen gisterochtend vroeg twee huizen in het centrum van de hoofdstad binnenvielen en verschillende arrestaties verrichtten. Ook deed de politie dezelfde dag invallen ten noorden van Kabul, waarbij een verdachte werd gedood en vier anderen gewond raakten.

De drie ontvoerde VN-medewerkers waren betrokken bij de organisatie van de presidentsverkiezingen die op 9 oktober in Afghanistan werden gehouden. Ze werden eind vorige maand op klaarlichte dag ontvoerd in Kabul. Hun auto, met het embleem van de VN, werd vlak bij een kantoor van de VN klemgereden. De gijzelneming werd opgeeist door een groepering die zich Jaish-e Muslamin, het Leger van Moslims, noemt en die een afsplitsing is van de eind 2001 uit Kabul verdreven Talibaan.

De afgelopen weken verschenen tegenstrijdige berichten over het verloop van onderhandelingen over de vrijlating van de drie gijzelaars. Volgens enkele bronnen raakten de ontvoerders het na verloop van tijd onderling oneens over het lot van hun gevangenen.

Enkele Afghaanse functionarissen zeiden dat criminelen achter de kidnapping zaten en dat de onderhandelingen zich concentreerden op de hoogte van het te betalen losgeld.

Minister van Binnenlandse Zaken Jalali hield het vanochtend voor ,,mogelijk'' dat aan de Talibaan gelieerde moslimextremisten gewone misdadigers hebben ingehuurd om de ontvoering uit te voeren.