Veiling voetbal op tv getoetst

Het Commissariaat voor de Media zal de voorwaarden onderzoeken waaronder de Eredivisie CV (ECV) de uitzendrechten van de voetbalwedstrijden verkoopt. Dat zei staatssecretaris van der Laan (Media) gisteren in de Tweede Kamer.

De ECV presenteerde afgelopen vrijdag een pakket voorwaarden waaraan de zenders moeten voldoen als zij de komende drie seizoen wedstrijden uit de eredivisie willen uitzenden. De fracties van D66, PvdA en CDA vermoeden dat een aantal eisen uit deze voorwaarden in strijd zijn met de Mediawet. Zo wordt geëist dat er bij de voetbalsamenvattingen op zondagavond, twee uur lang voetbal `centraal' moet staan en geen plaats voor andere sporten mag worden ingeruimd. Daarnaast wil de ECV dat voetballers voor de televisie alleen maar worden geïnterviewd met een reclamebord op de achtergrond.

Het Commissariaat zal de voorwaarden vóór 30 november toetsen aan de Mediawet, zodat de uitslag kan meewegen in het verkoopproces. Doorgaans toetst het Commissariaat dit soort zaken achteraf. Volgens Van der Laan staan de voorwaarden nog niet vast. ,,Het is nu nog geen slikken of stikken maar een onderhandelingsproces.''

De Kamer denkt dat met de voorwaarden de journalistieke onafhankelijkheid in het geding kan raken. De ECV sluit niet uit een eigen productiemaatschappij op te richten die uitzendingen voor de omroepen kan verzorgen. De kans bestaat dan dat ongeregeldheden in het stadion niet langer in beeld worden gebracht, zo is de vrees waardoor er een vorm van censuur zou kunnen ontstaan. Volgens van der Laan is dit ,,wellicht'' in strijd met de Mediawet. ,,Ik denk dat er grenzen zijn, maar ik weet niet waar die liggen. Daar wordt onderzoek naar gedaan,'', aldus Van der Laan.

De komende weken worden zowel de rechten op live-wedstrijden als op samenvattingen verkocht. Belangrijke gegadigden zijn daarvoor onder meer de NOS en de nieuwe (commerciële) zender van John de Mol.