Tijd voor een pink herring

Bij minister Zalm is gisteren een spannend dossier op zijn bureau beland. De trefwoorden op het mapje: Pinkroccade, Getronics, Ordina, overnamegevecht. Zalm speelt in het dossier de hoofdrol. Politiek Den Haag kan een niet eerder vertoonde felle overnamestrijd in de Nederlandse technologiesector aanwakkeren.

De staat is met 26,1 procent de grootste aandeelhouder in automatiseerder Pinkroccade, een overblijfsel uit de tijd dat Roccade nog de overheidsautomatiseerder was. Pinkroccade heeft zich drie weken geleden uitgeleverd aan de veel grotere branchegenoot Getronics. Gisteren mengde zich onverwachts het kleinere Ordina aan het overnamefront. Sindsdien is het rollebollen over straat.

Ordina heeft eind oktober 350 miljoen euro `handje contantje' voor Pinkroccade geboden. Getronics legde op 1 november een vriendelijk bod neer ter waarde van 338 miljoen euro, opgebouwd uit een mix van aandelen Getronics (tweederde) en contanten (eenderde). Management en commissarissen van Pinkroccade wezen het hogere bod van Ordina om strategische redenen af. De fit met het Amsterdamse Getronics zou op talloze punten veel beter zijn.

Minister Zalm van Financiën zal zich gisteren op zijn achterhoofd hebben gekrabd. Bij acceptatie van het bod van Getronics krijgt de overheid opeens een belang in Getronics van iets meer dan 7 procent. Bij acceptatie van een mogelijk bod van Ordina kan Zalm daarentegen meteen ruim 91 miljoen euro in de schatkist storten.

De staat heeft zich de afgelopen jaren steeds zakelijker opgesteld als aandeelhouder. In het jaarverslag Beheer Staatsdeelnemingen 2003 staat dat de overheid streeft naar een ,,goede beharting van financiële belangen, gericht op waardemaximalisatie''. Bovendien, meldt het jaarverslag, moet Zalm verantwoording kunnen afleggen aan de Tweede Kamer en de Algemene Rekenkamer.

Als grootaandeelhouder kan de staat zich mengen in de strijd om Pinkroccade. Winstmaximalisatie betekent dat de overheid meer zal voelen voor het bod van Ordina dan van Getronics. En met ruim een kwart van de aandelen in Pinkroccade heeft de overheid een troefkaart in handen. Als de staat de aandelen Pinkroccade niet aanmeldt, blokkeert het de overname door Getronics.

Bij een officiële lancering van Ordina's bod kan de liberale minister moeilijk achter het bod van Getronics blijven staan. Sterker, een alerte belegger zou per direct Ordina bellen om alsjeblieft het bod door te zetten. Als Zalm niet belt, heeft hij wat uit te leggen.

    • Mark Houben