Televisie en Radio Voorkeur

ACTUALITEITEN

Twee vandaag. Aan de vooravond van de behandeling van de begroting van Verkeer en Waterstaat aandacht voor minister Peijs. Verder het proefschrift waarop oud-Kamerlid Gerrit Valk promoveerde over de geschiedenis van het betaald voetbal in Alkmaar en een reportage over mensen die ten onrechte hun uitkering kwijtraken doordat sociale rechercheurs hen onder druk zetten fraude te bekennen. Ned.2, 18.20-19.05u.

Nova. Portret van de islamitische universiteit in Rotterdam. Verder een reportage uit het geboortedorp van Miloševic die daar in de vergetelheid is geraakt. En aandacht voor de motie van Kamerlid Lousewies van der Laan (D66) over godslastering waarover vanmiddag werd gestemd. Ned.3, 22.20-23.10u.

DOCUMENTAIRE

Werken aan werk: Safaripark. Zie tv-vooraf. Ned.3, 19.00-19.30u.

Andere tijden. Hirsi Ali en Wilders zijn niet de eersten in Nederland die slachtoffer zijn van moslimextremistische bedreigingen. Vijftien jaar geleden al werd een fatwa uitgesproken over de vertaalster en de Nederlandse uitgever van De Duivelsverzen, de spraakmakende roman van Salman Rushdie. Schrijver Adriaan van Dis, imam Van Bommel én de vertaalster kijken terug. Ned.1, 21.00-21.30u.

SPORT

Voetbal. Voorbeschouwing en rechtstreeks verslag uit Turijn van de wedstrijd Juventus tegen Ajax in de Champions League. Na deze partij samenvatting van de andere gespeelde wedstrijden met o.a. een uitgebreide samenvatting van Real Madrid tegen Bayer Leverkusen. Ned.2, 19.55-23.45u.

CONSUMENT

Keuringsdienst van waarde. Vierde deel van een serie over voedsel behandelt de smaakversterker E621. De worstindustrie, de kruidenmengers en de makers van pakjessoep zijn eraan verslaafd. Ned.3, 21.30-22.00u.

JEUGD

Jezus en Josefine. Tweede deel van een 24-delige Deense avonturenserie over het kerstverhaal. Josefine dient een officieel verzoek in om het kerstfeest naar een andere datum te verschuiven, zodat haar eigen verjaardag alle aandacht kan krijgen. Ned.1, 18.00-18.23u.

FILM

Dances with Wolves (Kevin Costner, 1990, VS). Ecologisch indianenepos van en met Kevin Kostner. De zevenvoudige Oscarwinnaar smaakt als een ouderwets romantische, grootse western, al staat de held nu aan de goede kant: die van de Sioux-indianen wier cultuur gedetailleerd werd gereconstrueerd. RTL5, 20.30-23.55u.

The Firm (Sydney Pollack, 1993, VS). Effectieve verfilming van John Grishams ingenieuze bestseller over briljante jonge advocaat (Tom Cruise) die ontdekt dat hij voor een duivels-corrupt advocatenkantoor werkt. Heerlijke rolbezetting met bijrollen van o.a. Gene Hackman en Holly Hunter. SBS6, 20.30-23.50u.

Mr. Nice Guy (Sammo Hung, 1997, Hongkong). Gewelddadige choreografieën volop in actiekomedie met Jackie Chan als een door de maffia belaagde tv-kok. Veronica, 20.30-22.00u., met reclame.

Rambo: First Blood, Part II (George P. Cosmatos, 1985, VS). Vervolg op eerste Rambo-film uit 1982 improviseert niet alleen op het thema van de dolkstootlegende maar ook op de mythe van de Amerikaanse onoverwinnelijkheid. Want de ontblote, zwetende torso van Sylvester Stallone blijkt immuun voor de kogels van honderden tegenstanders. BBC1, 0.25-2.05u.

David (Peter Lilienthal, 1979, West-Duitsland). In Berlijn met Gouden Beer bekroonde, nogal willekeurige en vaak onduidelijke keuze uit de herinneringen van een joodse jongen, die de oorlog midden in Berlijn overleefde. Niet sentimenteel, maar ook nogal kleurloos. Gebaseerd op boek van Joel König (dr. Ezra Ben Gershôm). ZDF, 0.50-2.50u.

RADIO

De avonden. In het tweede uur een gesprek met de Belgische Nederlander en filosoof Paul Wouters die een boek schrijft over de verschillen tussen Belgen en Nederlanders. 747AM, 21.02-23.00u.

Casa luna. Staatssecretaris Atzo Nicolaï van Europese Zaken praat over het maatschappelijke debat over immigratie, extremisme en de rol van de Europese Unie. Radio 1, 0.04-0.45u.

Plein publiek. EO-voorzitter Andries Knevel praat over de publieke omroep, omroepverenigingen en zijn 25-jarig jubileum bij de EO. Morgen, 747AM, 10.00-11.30u.