Romantiek onder slijtage

De man die de leeuwensluis in Safari Beekse Bergen bedient is zelf doodsbenauwd voor de roofdieren. Vroeger ging hij nog wel eens met zijn auto de `Nederlandse savanne' op. Maar sinds hij er een hachelijk avontuur beleefde waarbij de leeuwen zijn banden kapotbeten en hij niet meer kon wegrijden, blijft hij veilig buiten de hekken.

Wel laat hij trouw de bezoekers in en uit. Al vijftien jaar is hij de man achter de knoppen van de toegangshekken. In het begin dacht hij dat hij het nooit lang vol zou houden. Elk jaar zette hij een streepje in een houten balk van het hokje en nu heeft hij nog maar vijf streepjes te gaan tot zijn pensioen.

Werken in de dierentuin en al helemaal het werken in een `wild' safaripark spreekt heel erg tot de verbeelding. Maar het kijkje achter de schermen dat het informatieve programma Werken aan werk in een drieluik over het personeel van Beekse Bergen biedt, maakt duidelijk dat romantiek in de praktijk soms last heeft van slijtage.

Een dierenverzorger die de pinguïns vissen voert is niet bang voor de dieren, maar behandelt zijn dieren wel met respect. Je moet altijd op je hoede zijn met dierentuindieren, is zijn ervaring. Als je als een cowboy tussen de dieren gaat lopen, heeft dat weinig met dierverzorgen te maken maar veel meer met het eigen ego. Hoogmoed en onoplettendheid worden ogenblikkelijk afgestraft. Een keer werd de dierverzorger zelfs bijna gecastreerd door een pikkende pinguïn.

Zelfs als het werken met dieren je grootste hobby is, kan een baan in het safaripark op den duur niet meer voldoende uitdaging bieden. Een valkenier vertelt dat hij al sinds zijn jeugd bezig is met het africhten van vogels. Na een loopbaan van tien jaar als anesthesist in een operatiekamer besluit hij het roer om te gooien en van zijn hobby zijn beroep te maken. Hij verzorgt nu roofvogelshows voor het publiek.

Hij geniet met volle teugen van dit werk, maar toch begint het alweer te kriebelen: ,,Ik werk hier nu meer dan twaalf jaar, en dat is al behoorlijk lang voor mijn principes. Dus ben ik mij al aan het richten op wat anders. Ik ben weer in de boeken gedoken want ik wil helikopterpiloot worden.''

Werken aan werk: Safaripark, RVU, Ned.3, 19.00-19.30u.

    • Sander Voormolen