`Omroepbestel niet veranderen'

Het huidige omroepstelsel met onafhankelijke omroepen moet na 2008 blijven bestaan. Een meerderheid in de Tweede Kamer eist van staatssecretaris Van der Laan (Media) dat zij dit vastlegt, maar de staatsecretaris weigert. Dat bleek gisteren in de Tweede Kamer tijdens een debat over de mediabegroting.

Van der Laan zal in het voorjaar een kabinetsvisie presenteren op hoe het omroepbestel er vanaf september 2008 uit zal zien.

In een motie vroegen CDA, PvdA, ChristenUnie en SGP van de staatssecretaris in deze visie uit te gaan van het huidige omroepbestel. Van der Laan wil alle vrijheid bij het ontwerpen van een nieuw model en weigerde gehoor te geven aan de motie.

Zij wil het kabinet zelf haar uitgangspunten laten formuleren, de Kamer was daar in september mee akkoord gegaan. ,,Ik ben verrast dat u in dit debat al op voorhand positie kiest.'' Van der Laan constateerde dat ,,twee van de drie coalitiepartijen'' de motie niet steunden en beloofde de Kamer de motie naast zich neer te leggen. Hierop beschuldigde Tweede-kamerlid Atsma (CDA) haar ervan dat zij de kamer en het denkproces over de kabinetsvisie ,,schoffeerde''. Slob (CU) zei dat Van der Laan de verhoudingen ,,onnodig op scherp'' zette.

De nog te formuleren kabinetsvisie veroorzaakt veel onrust onder de omroepverenigingen. Zo dreigden de AVRO en de TROS vanwege hun onzekere toekomst uit het bestel te stappen. De komst van de commerciële zender van John de Mol veroorzaakt nog meer onzekerheid.

CDA, PvdA, ChristenUnie en SGP willen duidelijkheid voor de omroepen. Met de motie probeerden zij de staatssecretaris te dwingen haar koers vast te leggen. Zij willen geen overheidsgestuurde omroep zonder omroepverenigingen, zoals de BBC. De VVD ziet daar wel wat in.

Van der Laan hield voet bij stuk. ,,Ik wil niet al bijvoorbeeld worden vastgepind op een cruciaal punt.'' Tweede-kamerlid Bakker (D66) steunde zijn staatssecretaris en begreep dat zij ,,de toekomst niet wilde vastleggen met een motie uit het verleden.''

H. Bruins Slot, voorzitter van de raad van bestuur van de Publieke Omroep, was tevreden over het debat en zag het als een ,,stap voorwaarts''.