Nieuwe deurrubbers voor metro

De deuren en het deursluitsysteem van circa veertig metro's van het Gemeentelijk Vervoerbedrijf (GVB) in Amsterdam zullen worden veranderd. Dat zegt een woordvoerder van de GVB.

De aanpassing volgt na een ernstig ongeluk in september. Hierbij raakte een 56-jarige man zwaargewond toen hij met een been tussen een vertrekkende metro en het perron terechtkwam. Het ongeluk werd veroorzaakt door een fout van de bestuurder, aldus het GVB. Deze had via zijn spiegels of via de monitor in de bestuurdercabine moeten kijken of de deuren vrij waren voor vertrek. Uit onderzoek van het GVB bleek dat eveneens de huidige deurrubbers van 44 oudere, zilveren metrorijtuigen belemmerend werken bij het lostrekken van een voorwerp als een jas. Voor het eind van dit jaar worden deze deurrubbers vervangen door een type met een glad profiel.

De jas van de man zat tussen de deuren klem toen de metro het station verliet. Hij werd enkele meters meegesleept voordat zijn jas losschoot.

Eerder voltrok zich een vergelijkbaar ongeluk bij station Bijlmer. Ook daar werd een passagier meegesleept omdat de bestuurster niet goed op de monitor had gekeken of iedereen was in- en uitgestapt. Deze wist echter haar fout snel te herstellen en stopte na enkele meters. Tegen beide bestuurders zijn ,,passende maatregelen'' genomen.

Het GVB heeft alle metrobestuurders geïnformeerd over de oorzaken van het ongeval en de vertrekprocedure opnieuw onder hun aandacht gebracht.

Ook het opleidingsprogramma voor metrobestuurders is herzien en er wordt regelmatig gecontroleerd of de bestuurders zich aan de regels houden.