Makelaars in financiële problemen

De makelaardij heeft de grootste financiële problemen in twintig jaar. Voor het derde jaar op rij lijdt een op de vijf makelaarskantoren verlies. De ,,schrikbarende'' cijfers komen door de tegenvallende woningmarkt en de hoge kosten die de makelaars zelf maken.

Dat blijkt uit onderzoek van het Economisch en Sociaal Instituut van de Vrije Universiteit in Amsterdam in opdracht van makelaarsvereniging NVM, dat later deze week openbaar wordt.

Door het stabiel blijven van het aantal woningverkopen kunnen makelaars de stijgende vaste kosten niet opvangen. Er zijn bovendien eind jaren negentig veel nieuwe makelaars bijgekomen terwijl de groei van de markt stagneerde. Steeds minder woningzoekenden schakelen een makelaar in omdat via internet meer informatie beschikbaar komt over te koop staande woningen.

Nederland kent 3.000 makelaarskantoren. De NVM heeft een marktaandeel van 70 procent.

Het afgelopen jaar zijn tientallen kantoren gesloten en hebben grotere makelaars fors gereorganiseerd. Volgens het onderzoek heeft 22,2 procent van de Nederlandse makelaars vorig jaar verlies geleden. Ook de voorafgaande twee jaren maakte ongeveer een vijfde van de makelaars verlies. De omzet van de branche daalt en de werkgelegenheid blijft zo goed als gelijk.

Volgens VU-onderzoeker P. Risseeuw zijn ,,na de vette jaren nu echt de magere jaren aangebroken. Er wordt nu hard gesneden. In reclame, in drukwerk, in auto's en mobieltjes van de zaak.''

De financiële problemen zijn branchebreed. Ook de makelaars die wel winst maken, hebben volgens de onderzoekers last van de verslechterende markt. `Grotere' kantoren lijden relatief vaker verlies doordat ze hogere huisvestings- en personeelskosten hebben en minder flexibel zijn. Driekwart van de makelaarskantoren heeft minder dan acht werknemers.

De laatste keer dat de makelaardij kortstondig slecht presteerde was in de Golfoorlog, begin jaren negentig. De huidige aanhoudende financiële malaise is vergelijkbaar met de situatie begin jaren tachtig. Makelaarsorganisatie NVM was vanochtend niet beschikbaar voor commentaar.

    • Freek Staps