`Irak moet werken aan hoge opkomst'

Een internationale conferentie over de toekomst van Irak is vanochtend geopend met oproepen tot de interim-regering te werken aan een zo hoog mogelijke opkomst bij de komende verkiezingen.

Onder anderen de secretaris-generaal van de Verenigde Naties, Kofi Annan, onderstreepte in de Egyptische badplaats Sharm al-Sheikh dat het ,,breedst mogelijke spectrum van de Iraakse opinie'' overreed moet worden deel te nemen aan de verkiezingen. De sunnitische minderheid in Irak, die onder het bewind van Saddam Hussein dominant was en nu hoofdleverancier is van de rebellie tegen het nieuwe gezag, staat daar zeer twijfelend tegenover. Gevreesd wordt dat een lage sunnitische opkomst de kans op een burgeroorlog zal vergroten.

Aan de conferentie nemen ongeveer 20 ministers van Buitenlandse Zaken deel, van de Verenigde Staten en Groot-Brittannië tot en met landen die zich indertijd tegen de invasie van Irak verzetten waaronder veel buren van Irak. Doel was brede steun te organiseren voor de interim-regering in Bagdad om het land te stabiliseren en uitzicht te bieden op een min of meer democratische, vreedzame toekomst.

In de ontwerp-slotverklaring betuigen de deelnemers inderdaad hun steun aan de strijd van de Iraakse regering tegen de opstandelingen. Verder doen zij een beroep op de interim-regering contact op te nemen met haar tegenstanders om hen ertoe te bewegen aan de verkiezingen van 30 januari deel te nemen. Er is geen tijdstip vastgesteld voor terugtrekking van de buitenlandse troepen uit Irak, iets waartoe Frankrijk en verscheidene Arabische landen hadden opgeroepen. Dat wordt aan de interim-regering overgelaten.

In de marge van de conferentie kwam ook het `Kwartet'– de VS, Rusland, de Europese Unie en de VN – bijeen om te praten over het Israëlisch-Palestijnse conflict. Zij drongen er bij Israël op aan de Palestijnen ongehinderd een opvolger voor hun overleden leider Yasser Arafat te laten kiezen.

In Irak schoten gewapende mannen vandaag voor de tweede maal in twee dagen een sunnitische geestelijke dood. Sjeik Ghaleb al-Zuheir werd doodgeschoten in zijn woonplaats Miqdadiya, 100 kilometer ten noordoosten van Bagadad. Hij was lid van de Associatie van Islamitische Geestelijken, een organisatie die zegt te spreken voor de sunnitische minderheid en die heeft opgeroepen tot een boycot van de komende verkiezingen. Gisteren werd in de noordelijke stad Mosul sjeik Feydhi Mohammed al-Feydhi vermoord, eveneens lid van de Associatie en broer van de officiële woordvoerder van de groep. De Associatie werd na de oorlog met de steun van de Amerikaanse bezettingsautoriteiten opgezet. Maar zij zegt nu doelwit te zijn geworden van de Amerikaanse en Iraakse veiligeheidsdiensten en van rebellen die een burgeroorlog willen provoceren.