Integratie en dogmatisch vastklampen aan normen 3

Na 26 jaar bij een luchtvaartmaatschappij te hebben gevlogen, heb ik nogal het een en ander meegemaakt. Orthodoxe joden bijvoorbeeld leven zo goed mogelijk de reinheidsregels na met betrekking tot het rein of onrein zijn van vrouwen.

Vaak willen zij niet naast een vrouwelijke medereiziger zitten. Ook kwam het voor dat zij niet door vrouwen bediend wilden worden. Als er dan geen mannelijk cabinepersoneel aan boord was, werd er niet gegeten. Per ongeluk aanraken ontaardde vaak in een probleem. Ik vond en vind dan ook dat je dit moet respecteren, ongeacht dat het pijnlijk kan en kon zijn.

Ik snap dan ook niet goed dat de ambtenaren van Verdonk haar niet hebben verteld dat een situatie van niet handenschudden zich kan voordoen.

Zij had natuurlijk zelf ook de boeken erop na kunnen slaan. Behalve een uiterst slecht minister vraag ik mij af of Verdonk werkelijk zo stom is of slechts voor de camera een slecht stukje commedia dell'Arte speelt.

    • Marijanne Velthuysen van Santen-De Vries