ING wil uitbreiden met internetbank en in Azië

Bank en verzekeraar ING zal de opbrengsten van de recente desinvesteringen waarschijnlijk gebruiken voor de versterking van de internetbank ING Direct en de levensverzekeringsactiviteiten in Azië. Dit zei ING-topman Michel Tilmant vandaag in een vraaggesprek met het Amerikaanse persbureau Bloomberg.

Tilmant heeft sinds zijn aantreden in april al zeven onderdelen verkocht die door de Belg niet langer als de kernactiviteit worden beschouwd. Recente desinvesteringen zijn de verkoop van C&E bankiers aan Van Lanschot en de overdracht van een deel van de Duitse BHF-Bank aan het eveneens Duitse Sal. Oppenheim. Gisteren meldde het concern dat het ING Barings Asset Management verkoopt aan twee Amerikaanse ondernemingen. De verkoop van het laatste bedrijfsonderdeel van ING dat nog opereerde onder de naam Barings levert het Nederlandse concern een boekwinst op van 250 miljoen euro. Barings werd in 1995 door ING overgenomen nadat de gerenommeerde Londense bank in grote problemen was geraakt door de speculaties van beurshandelaar Nick Leeson.

ING heeft nu zo'n 1,5 miljard euro ontvangen voor de dit jaar verkochte bedrijfsonderdelen. Tilmant zei in het gesprek met Bloomberg dat hij overweegt de opbrengsten te gebruiken voor acquisities ter versterking van de ING Direct Bank en voor de verdere ontwikkeling van de verzekeringsoperaties in Japan, Zuid-Korea, Taiwan en India. Tilmant zei bovendien dat ING zoekt naar een partner om verzekeringsactiviteiten in China te ontwikkelen. ING haalt momenteel 11 procent van de winst voor belastingen uit de verzekeringsactiviteiten in de Azië/Pacific regio.

ING Direct – opgericht in 1997 – is een snel groeiende internetbank die actief is in landen waar ING geen kantorennetwerk heeft zoals Duitsland, Canada, Spanje en Groot-Brittannië. De internetbank boekte in het derde kwartaal een operationele winst voor belastingen van 117 miljoen euro, een plus van 89 procent. ING Direct heeft rond de 11 miljoen klanten.

De focus op verzekeringen en internetbankieren is mede ingegeven doordat Tilmant voorlopig geen ruimte ziet voor grote overnames in Europa. Ook verwacht hij niet dat ING betrokken zal zijn bij een fusie en zei hij te verwachten dat de bankverzekeraar over vijf jaar nog altijd onafhankelijk zal zijn.