Hollandse overnamekoorts

De voorgenomen overname van Pinkroccade door Getronics leek een abc-tje. Totdat Ordina zei dat het meer had willen betalen.

Reject Harmony, Protect Value luidde de boodschap vanochtend met koeieletters in de Britse Financial Times. Het toont hoe hoog de gemoederen kunnen oplopen bij een vijandige overnamestrijd. In een paginagrote advertentie legt een Zuid-Afrikaans mijnbouwbedrijf uit waarom zijn aandeelhouders niet moeten ingaan op een overnamebod door concurrent Harmony.

Het Nederlandse automatiseringsbedrijf Pinkroccade kwam gisteren met een vergelijkbare boodschap, zij het op veel gematigder wijze. In een persverklaring erkende het bedrijf dat Ordina, een automatiseringsbedrijf uit Nieuwegein, meer wilde betalen voor Pinkroccade dan Getronics eerder deze maand aankondigde. Maar het Ordina-bod werd afgewezen omdat er ,,gerede twijfel'' bestond bij Pinkroccade over de koopkracht van Ordina. Bovendien zouden de ondernemingen strategisch niet bij elkaar passen.

Getronics en Pinkroccade kondigden op 1 november gezamenlijk aan dat Pinkroccade zou worden overgenomen door Getronics, met steun van alle betrokken bestuurders en commissarissen. Goed voor de balans van Getronics en goed voor het te klein geworden Pink, was de boodschap.

Bij een overname door Ordina worden de krachten gebundeld met een onderneming die een heel wat degelijker financiële huishouding heeft dan Getronics. De twijfel van Pinkroccade over Ordina's koopkracht heeft waarschijnlijk meer te maken met de twijfel over Ordina's omvang, want bestuursvoorzitter R. Kasteel van Ordina benadrukt dat een niet nader genoemde bank zich volledig had gecommitteerd aan het financieren van een bod van 350 miljoen euro in contanten voor Pink. Dat is 12 miljoen meer dan het bod dat Getronics uitbracht. Bovendien wil Getronics ruwweg tweederde betalen met eigen aandelen: doordat de koers van Getronics is gedaald is het bod ook al weer minder waard geworden.

Financieel gezien is het bod van Ordina beter, daar valt weinig over te discussiëren. Maar dat zegt niets over het risico dat Ordina te veel betaalt of dat het een overname doet die het niet zou kunnen verhapstukken. Pinkroccade, de prooi, is tweemaal zo groot als Ordina, de potentiële jager.

,,Onze raad van bestuur en onze raad van commissarissen voelden zich comfortabel bij het indicatieve bod dat wij hebben uitgebracht'', benadrukt de topman van Ordina. Volgens Kasteel kan Pinkroccade moeilijk twijfelen aan de financiering van Ordina. ,,We hadden het rond. We hadden het rustig met elkaar kunnen bespreken, maar zover is het nooit gekomen.''

Getronics benadrukt dat het achter zijn bod van begin november blijft staan en dat er niet wordt gesleuteld aan de hoogte ervan. En Pinkroccade laat zijn aandeelhouders weten dat nadere details over de overeenkomst met Getronics in het biedingsbericht zullen worden bekendgemaakt. Ofwel, daar moeten beleggers nog een week of vijf op wachten.

De vraag is of aandeelhouders dat geduld zullen opbrengen. Delta Lloyd heeft al laten weten dat de interesse uitgaat naar een hoger bod. De Nederlandse staat, de grootste aandeelhouder van Pinkroccade, heeft een sleutelrol. Een woordvoerder van het ministerie van Financiën bevestigt dat de afgelopen maanden partijen met interesse zich in Den Haag hebben gemeld. De overheid heeft hen, waaronder Ordina, doorverwezen naar Pinkroccade. Ook is het ministerie vooraf gepolst over het bod van Getronics op Pink, maar – zo benadrukt een woordvoerder – tekende het ministerie geen geheimhoudingsverklaring. De Staat der Nederlanden heeft nog niets toegezegd en zal ,,het biedingsbericht bestuderen''.

Mocht Ordina van het ,,indicatieve'' bod serieuzer werk gaan maken, dan zal Getronics serieus moeten overwegen om zijn bod op Pinkroccade te verhogen. Of nog beter moeten uitleggen waarom een overname door Getronics aantrekkelijker is dan een overname door Ordina. ,,We hebben er niet bepaald een geweldige reputatie op na te houden wat betreft overnames'', erkende Getronics-topman K. Wagenaar een paar weken geleden.

    • Jeroen Wester