Golf kritiek op stembusstrijd Oekraïne

Kritiek op het verloop van de stembusstrijd in Oekraïne overheerst in de internationale reacties op de uitslag van de zondag gehouden presidentsverkiezingen.

De Verenigde Staten hebben aangekondigd hun relatie met OekraÏne te zullen herzien en strafmaatregelen tegen dat land te nemen, als de regering de beschuldigingen van fraude niet onderzoekt. De Europese Unie heeft de autoriteiten van Oekraïne opgeroepen de verkiezingsuitslag te herzien. In alle 25 landen van de Europese Unie zijn de ambassadeurs van Oekraïne opgeroepen om uitleg te geven over de gang van zaken. Volgens de EU hebben de verkiezingen niet voldaan aan de internationale democratische normen.

De tweede en laatste ronde van de verkiezingen is niet volgens de democratische normen verlopen, heeft de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) gisteren verklaard. Volgens de OVSE zijn er veel aanwijzingen voor fraude. De leider van de OVSE-waarnemers, Bruce George, laakte het gebrek aan wilskracht bij de overheid en de kiescommissie om de verkiezingen volgens democratische procedures te laten verlopen. Net als voor de eerste ronde van eind oktober zouden ambtenaren en studenten onder druk zijn gezet om premier Viktor Janoekovitsj te steunen in zijn gooi naar het presidentschap.

De centrale kiescommissie verklaarde gisteren dat de pro-Russische Janoekovitsj heeft gewonnen met 49,4 procent. Zijn pro-westerse rivaal Viktor Joesjtsjenko, die in de exit polls nog duidelijk op kop lag, bleef steken op 46,7 procent. Kort daarop feliciteerde de Russische president Vladimir Poetin de Moskou-getrouwe Janoekovitsj met diens zege. Joesjtsjenko riep zijn aanhangers op tot burgerlijke ongehoorzaamheid. Verschillende steden in het westen van het land riepen hem tot overwinnaar uit.

De Nederlandse premier Jan Peter Balkenende, momenteel roulerend EU-voorzitter, zei vanmorgen dat de EU de uitslag ,,in twijfel trekt''. Minister Bot van Buitenlandse Zaken zei dat de verkiezingen ook aan de orde zullen komen tijdens de topontmoeting van donderdag tussen de EU en Rusland.

REPORTAGE: pagina 5

HOOFDARTIKEL: pagina 9