Geen Engels in Frans bedrijf

Werknemers van de Franse vestiging van General Electric Medical Systems eisen het recht om binnen het bedrijf in het Frans te communiceren. Zij slepen het Amerikaanse moederbedrijf General Electric (GE) voor de rechter wegens discriminatie. Volgens hen maakt personeel dat gebrekkig Engels spreekt geen kans op promotie.

Volgens een secretaresse van het bedrijf, Jocelyne Chabart, hebben veel Franse managers de Amerikaanse ideologie van GE omarmd. ,,[Ze] denken dat het chic is en goed staat om Engels te spreken, zelfs met hun Franse collega's'', zegt Chabart in de Britse krant The Guardian. Ook e-mails worden in het Engels geschreven, zelfs als afzender en ontvanger Frans zijn. ,,Werknemers moeten het recht hebben om instructies te begrijpen en kunnen volgen wat er in vergaderingen wordt gezegd'', aldus de goed Engels sprekende Chabart, die moeite heeft met `business American'.

De geleidelijke overgang naar het gebruik van het Engels als voertaal bij GE begon in 1998. Bij Franse leveranciers worden onderdelen tegen woordig veelal in het Engels besteld, wat vaak tot problemen leidt. Volgens Chabart bestaat het risico dat technici met een gebrekkige kennis van het Engels medische apparatuur in elkaar moeten zetten op basis van een Engelse handleiding. ,,Het resultaat kan heel gevaarlijk zijn'', waarschuwt Chabart.

De Franse vakbond CGT beroept zich in de rechtszaak op de wet van Toubon uit 1994. Die stelt dat alle documenten die noodzakelijk zijn voor het goed functioneren van een werknemer Franstalig moeten zijn. Op basis van die wet wist de Académie Française vorig jaar de rechter ervan te overtuigen dat het woord courriel, een combinatie van courrier (post) en électronique, gebruikt dient te worden in plaats van e-mail.

De rechtszaak komt op een goed moment. In Ouagadougou, de hoofdstad van Burkina Faso, vergadert de `francofonie', landen die zich verbonden voelen met de Franse taal en cultuur. De 51 deelnemende landen en vijf waarnemers bespreken behalve politieke zaken, zoals het conflict in Ivoorkust, ook de toenemende internationale invloed van het Engels, ten koste van het Frans. Griekenland heeft besloten toe te treden tot de francofonie. Volgens minister van Onderwijs, Marietta Giannakou, spreken veel Grieken Frans.