Geen 60-minuteneis voor EU

De VS hebben er tijdens overleg met het Nederlandse EU-voorzitterschap van afgezien de Europeanen te dwingen zestig minuten voor het vertrek van een transatlantische vlucht de passagiersgegevens aan de Amerikaanse autoriteiten te geven. ,,De 60-minuteneis is niet van tafel, maar de Amerikanen zijn wel bereid ons te laten meedenken over de manier waarop we dit probleem oplossen'', zei delegatieleider R. Visser, directeur-generaal Internationale Zaken en Immigratie van het ministerie van Justitie, gisteren na afloop van het overleg. ,,Nog niet lang geleden zouden ze ons dit hard en eenzijdig hebben opgelegd.''

De Amerikanen willen meer tijd om de passagiersgegevens te controleren. Momenteel geldt de regel dat maximaal vijftien minuten na het opstijgen van een transatlantische vlucht de gegevens binnen moeten zijn.

Het overleg over het beveiligen van grensverkeer was het tweede dit jaar. Het eerste vond plaats in april in Brussel. Amerikaanse luchtvaartautoriteiten hebben dit weekeinde een vlucht van Air France van Parijs naar Washington omgeleid naar Maine, omdat een van de passagiers op de no-fly-lijst bleek te staan. De passagier en een reisgenoot werden na landing in Bangor gearresteerd.

De Amerikaanse staatssecretaris Hutchinson (Binnenlandse Veiligheid) zei er de voorkeur aan te geven dat de nationale douanes in plaats van de luchtvaartmaatschappijen de verantwoordelijkheid voor de lijsten dragen.

Hutchinson prees Europa overigens voor de inzet in de terreurbestrijding. De bewindman was vooral te spreken over de voor de VS toegankelijke databank van Interpol waarin 1,7 miljoen zoekgeraakte of gestolen paspoorten uit 49 landen zijn opgeslagen.