Europarlement accepteert Barrot

De Franse eurocommissaris Jacques Barrot kan blijven zitten. Een meerderheid van het Europees Parlement rekent het hem niet te zwaar aan dat hij een veroordeling in Frankrijk wegens onrechtmatige partijfinanciering niet heeft gemeld.

Barrot schrijft in een brief aan voorzitter Josep Borrell van het Parlement dat hij de veroordeling niet aan de orde heeft gesteld toen hij door het parlement werd gehoord omdat deze in juridische zin niet meer bestaat. De veroordeling is namelijk in 2000 ongedaan gemaakt door een amnestieregeling. Volgens de Franse wet bestaat de veroordeling dan niet meer. Er mag in het openbaar zelfs niet meer naar worden verwezen.

Voor de sociaal-democratische fractie in het Europees Parlement, die eind vorige week om opheldering had gevraagd, is deze uitleg voldoende. Volgens fractieleider Martin Schulz moet de juridische dienst van het parlement de brief van Barrot verder beoordelen. Als deze geen problemen ziet is de affaire wat de sociaal-democraten betreft voorbij. De fractievoorzitters in het Europees Parlement zullen donderdag tijdens hun wekelijkse overleg met Borrell formeel besluiten of ze de zaak verder zullen laten rusten.

De liberale fractie kan zich niet verenigen met de gang van zaken. Fractievoorzitter Graham Watson stelde gisteren na lezing van de brief van Barrot dat in veel andere EU-landen zo'n veroordeling hem zou ,,diskwalificeren'' voor de functie van eurocommissaris en dat amnestie ,,ondenkbaar'' zou zijn. Watson, wiens liberale fractie 87 van de 732 in het Parlement bezit, vindt dat Barrot maar beter zijn ontslag kan aanbieden.

Voorzitter Jose Manuel Barroso van de Europese Commissie liet gisteren direct al weten het volste vertrouwen in zijn commissaris voor Transport te hebben. Ook hij wist tot vorige week niets van de veroordeling. In zijn uitlegbrief aan het Parlement zegt Barrot dat de rechter indertijd heeft uitgesproken dat het niet ging om persoonlijke verrijking.

De Fransman is Europees commissaris sinds maart. Toen verving hij zijn landgenoot Michel Barnier, als verantwoordelijke voor Regiobeleid. In de nieuwe Europese Commissie, die maandag haar werk is begonnen, is hij doorgeschoven naar de post Transport.