Een veelgeplaagde doelman zonder vingertoppen

Bertus Hoogerman, die vrijdag op 66-jarige leeftijd overleed, staat voor altijd te boek als de doelman van Ajax die in 1964 verantwoordelijk werd gehouden voor de 9-4 nederlaag tegen Feyenoord. Zijn ploeggenoot Sjaak Swart had na afloop een grap in petto: `Bertus had vandaag de contactlenzen van z'n schoonmoeder in.' Hoogerman had zijn eigen lenzen in, bij de meeste treffers was hij kansloos.

Hoogerman was niet alleen bijziend, hij miste ook de topjes van een duim en een wijsvinger en zijn ene pink was naar buiten geknakt. Als hij weer eens een bal had doorgelaten, kreeg hij te maken met Amsterdamse humor: `Zeker een vingertopje tekort, Bertus'.

Trainer Vic Buckingham hield hem verantwoordelijk voor de 9-4 en hij moest de volgende zes duels toekijken. In deze krant haalde hij in 1992 herinneringen op aan het dieptepunt in zijn keepersloopbaan die duurde van 1956 tot 1965; een clubrecord. ,,Zes weken werd er niet met me gesproken. Alsof ik de enige was die gefaald had. Nou, dan ga je door een hel.''

Onder trainer Rinus Michels, de succesvolle opvolger van de weinig succesvolle Buckingham, kreeg de geplaagde keeper een kans op eerherstel. Hij stond onder leiding van zijn voormalige ploeggenoot – Michels was ook zijn gymleraar op de ambachtschool – negentien duels onder de lat bij Ajax. ,,Michels was de eerste trainer die met je praatte. Een echte onderwijzer'', wist Hoogerman.

Als opvolger van Eddy Pieters Graafland moest hij op zijn beurt plaatsmaken voor Gert Bals. De clubleiding van Ajax aarzelde over een contractverlenging na een flirt van Hoogerman met de toenmalige Amsterdamse profclub Blauw Wit, waar de gediplomeerde instrumentenmaker annex sigarenboer een vast salaris kon gaan verdienen. Hij noemde het ,,een rotstreek'' dat Ajax de spijtoptant aan het lijntje hield.

In plaats van Ajax of Blauw Wit ging de 28-jarige Hoogerman naar de amateurs van Meerboys. Hij kon meteen zijn sigarenzaak aan de Molukkenstraat verkopen, want Ajax zou aan hem geen kaartjes voor de voorverkoop meer slijten. ,,Uit het oog, uit het hart'', noemde Hoogerman het zakelijke beleid van Ajax. ,,Toen ben ik maar een snackbar begonnen.''