Een beleefd tafelgesprek

De Egyptische gastheren van de internationale conferentie over Irak hadden gisteren twee officiële tegenstanders naast elkaar aan het diner gezet: de ministers van Buitenlandse Zaken van de Verenigde Staten en de Islamitische Republiek Iran, Colin Powell en Kamal Kharrazi. Zij ,,voerden een beleefd tafelgesprek'', aldus een functionaris van het State Department. Twistpunten als het Iraanse nucleaire programma en Irak worden niet beschouwd als ,,beleefde conversatie'', voegde hij eraan toe. Een woordvoerder van het Iraanse ministerie van Buitenlandse Zaken onderstreepte vanochtend dat er geen enkele vorm van onderhandelingen was geweest. ,,Zoals wij eerder hebben gezegd, zijn onderhandelingen nutteloos gezien de onjuiste politiek van de Verenigde Staten'', zei hij.

Het was niet duidelijk of Powell en Kharrazi van tevoren wisten dat zij elkaars tafelheren zouden zijn in Sharm al-Sheikh en als zodanig hun uitgebreidste contact in hun functie als ministers zouden hebben. De VS en Iran onderhouden geen diplomatieke relaties sinds de gijzelaarscrisis in Teheran van 25 jaar geleden. Officiële vertegenwoordigers van beide landen komen elkaar van tijd tot tijd bij internationale gelegenheden tegen. Maar verder is in elk geval voor de respectieve haviken Amerika Grote Satan en Iran lid van de As van het Kwaad.

Powell had aanvankelijk aangegeven de conferentie in Sharm al-Sheikh te baat te zullen nemen om de bilaterale geschilpunten met zijn Iraanse ambtgenoot te bespreken, maar later werd via zijn woordvoerder de kans op een onderling gesprek gebagatelliseerd. Vervolgens maakte hij de Iraniërs deze week woedend met de herhaalde beschuldiging dat ze druk bezig waren hun middellangeafstandsraketten geschikt te maken voor kernkoppen. Deze beschuldiging volgde op de belofte van Iran aan drie Europese landen om alle activiteit met betrekking tot uraniumverrijking op te schorten bij wijze van vertrouwenwekkende maatregel. Iran ontkent dat het in het geheim kernwapens ontwikkelt zoals de Verenigde Staten stellen. Het meldde gisteren zijn belofte aan Europa te hebben ingelost.