Duizenden op zwarte lijst banken

De Nederlandse banken hanteren een zwarte lijst om fraudeurs en vermeende oplichters te weren. Op de lijst, de zogenoemde `Externe Verwijzingsapplicatie', staan 20.000 namen.

Dat heeft de directeur van de Nederlandse Vereniging van Banken, H. Blocks, vanmorgen gezegd. Degenen die op de lijst staan, kunnen veelal geen hypotheek afsluiten, krediet opnemen of rood staan bij banken.

Vermeende oplichters komen op de lijst als zij fraude hebben gepleegd of een poging daartoe hebben gedaan. ,,Het is een waarschuwingslijst die aangeeft, met deze mensen moet je oppassen, want de informatie die zij opgeven, klopt niet en zij hebben fraude gepleegd'', aldus Blocks.

Hij wijst erop dat banken vrij zijn om met deze informatie te doen wat zij willen. Zij staan als commerciële instelling in hun recht om frauderende klanten te weren en zo het risico op wanbetaling te verkleinen.

Klanten die zich gedupeerd voelen, kunnen bezwaar maken bij de Geschillen Commissie Bankzaken, aldus de bankier Blocks. Het gebruik van elementaire bankdiensten, zoals het openen van een bankrekening, wordt niet door de waarschuwingslijst beperkt.