Bush bevestigt steun aan strijd tegen drugshandel Colombia

De Amerikaanse president George Bush blijft de Colombiaanse strijd tegen de drugshandel steunen. In de Colombiaanse havenstad Cartagena zei Bush gisteren dat hij het Amerikaanse Congres zal vragen om verlenging van het zogeheten Plan Colombia, zodat deze ,,dappere natie de oorlog kan winnen tegen het narcoterrorisme''.

Het vier uur durende bezoek was een opsteker voor president Álvaro Uribe, die van de strijd tegen drugshandel een van zijn prioriteiten heeft gemaakt. Onder Plan Colombia trokken de VS de afgelopen vier jaar 3,3 miljard dollar uit voor de strijd tegen de Colombiaanse drugshandel, onder meer voor leger en politie en voor programma'gericht op het uitroeien van cocavelden. Ruim 90 procent van de Amerikaanse cocaïne en 50 procent van de heroïne komt uit Colombia.

Volgens de VS is Plan Colombia, dat volgend jaar ten einde loopt, een succes. Sinds het vier jaar geleden van start ging, is 20 procent van de cocaplantages vernietigd, zo meldt het Witte Huis.

Bush gaf gisteren aan dat een meerderheid van het Congres dan ook achter verlenging van Plan Colombia staat. De Amerikaanse president noemde geen concrete bedragen over de omvang van de hulp en zal daarover met het Congres onderhandelen. Uribe omschreef de Amerikaanse hulp bij de strijd tegen drugshandel als ,,praktisch''. ,,De slang leeft nog'', zei hij doelend op de drugsindustrie. Maar hij kronkelt minder.

Het bezoek, dat plaats vond onder ongekend strenge bewaking, was ook voor Bush van belang. Uribe, die onder zijn bevolking een hoge populariteit geniet en via een grondwetswijziging herverkiezing mogelijk probeert te maken, is een belangrijke bondgenoot op het continent. De overige Latijns-Amerikaanse leiders verzetten zich tegen de oorlog in Irak en voelen weinig voor de Amerikaanse voorwaarden voor een volledige Amerikaanse vrijhandelszone. Uribe en Bush spraken over een handelsakkoord tussen Colombia, Peru, Ecuador en de VS dat volgend jaar zou moeten worden getekend.