Bij Ajax heeft niemand spijt van transfer Zlatan

Het Champions-Leagueduel vanavond tegen Juventus is voor Ajax een weerzien met Zlatan Ibrahimovic. Drie maanden na de transfer is de spits een held in Turijn en geen onderwerp van gesprek meer in Amsterdam.

Elftalleider David Endt kreeg voor de reis naar Turijn een bijzonder verzoek van Zlatan Ibrahimovic. Of hij de shirts mee wilde nemen die de spits dit seizoen gedragen zou hebben als hij bij Ajax was gebleven. Toevallig resideert de Zweed tot zijn appartement klaar is in hotel Meridien waar Ajax ook twee nachten logeert. Maar afgelopen nacht vertoefde Ibrahimovic met `Juve' even in een ander onderkomen. Dus zou Endt de shirts bij de receptie afgeven.

Drie maanden na de geruchtmakende transfer, en de thuiswedstrijd tegen Juventus die er snel op volgde, wordt Ajax vanavond mogelijk opnieuw met de omstreden aanvaller geconfronteerd. Inmiddels heeft de Nederlandse landskampioen een fikse crisis achter de rug die misschien wel toe te schrijven was aan het vertrek van Ibrahimovic en het uitblijven van een adequate vervanger. Desondanks blijkt bij Ajax geen spijt over de bliksemtransfer.

Ronald Koeman zegt dat hij zich ,,lichtelijk vergist heeft in het verlies'' dat het vertrek van Ibrahimovic heeft veroorzaakt. Toch vindt de trainer van Ajax het logisch dat hij op 31 augustus, uren voor het sluiten van de transfermarkt, toestemming heeft gegeven voor de verkoop van de spits waardoor Ajax de komende jaren in termijnen zestien miljoen euro tegemoet kan zien. ,,Want in m'n eentje had ik deze transfer toch niet kunnen tegenhouden.''

Voorzitter John Jaakke heeft de afgelopen maanden geen moment gedacht dat het een slechte beslissing is geweest Ibrahimovic van de hand te doen. ,,Je moet bij dit soort zaken niet achterom kijken'', zegt de jurist, die zich niet kan voorstellen dat Ajax mét Ibrahimovic wel optimaal was blijven presteren. ,,Je moet je afvragen of we met Zlatan géén dip hadden gehad. Zouden we met hem in de ploeg wel hebben gewonnen of gelijkgespeeld tegen Bayern (waar Ajax met 4-0 werd afgedroogd, red.)? Of minder dramatisch verloren? Hadden we met Zlatan wel gewonnen of gelijkgespeeld in Tel Aviv tegen Maccabi? Ik denk van niet. De problemen lagen op een ander terrein, bij spelers die een slechte periode kenden en uit vorm waren. Dat had Ibrahimovic niet kunnen veranderen.''

Voor Jaakke gaf de stem van Koeman en zijn staf de doorslag. ,,Zij hebben aangegeven dat hij mocht vertrekken. Zo is mij dat meegedeeld in de raad van commissarissen. Als Koeman had gezegd dat hij Zlatan absoluut niet kwijt wilde, dan hadden we hem tegengehouden. Maar als je zo'n speler kunt verkopen voor zestien miljoen euro, wat ik nog steeds een mooi bedrag vind, dan gaat-ie. Zo zit de voetballerij in elkaar.'' De aanhang van Ajax had daar weinig begrip voor. In de Arena was op een spandoek te lezen: `Met zestien miljoen word je geen kampioen.' Jaakke heeft er niet van wakker gelegen. ,,Ik begrijp best dat er zo wordt gedacht. Ik vond het persoonlijk ook jammer dat Zlatan wegging. En inderdaad, met zestien miljoen word je geen kampioen.''

Ook de stem van Ibrahimovic woog natuurlijk zwaar in augustus. De Zweedse international vroeg zich na de overstap naar Turijn af of Ajax hem niet per se wilde verkopen. In elk geval verbaasde hij zich over het gemak waarmee de club ineens wilde praten met een gegadigde als Juventus. Jaakke ontkent dat Ajax van Ibrahimovic af wilde, al was bekend dat hij bij sommige spelers in de groep (onder wie Van der Vaart) slecht lag. ,,Als hij had willen blijven, had dat ook gekund. We waren het op details na eens over een nieuw contract. Ik was er een voorstander van geweest om Ibrahimovic in dat geval te behouden. Het is een speler die toch een gezicht geeft aan je eerste elftal. Maar nogmaals, op een gegeven moment was hij niet meer tegen te houden.''

Elftalleider Endt, liefhebber en kenner van het Italiaanse voetbal, onderschrijft die opvatting. ,,Zlatan was altijd al geïnteresseerd in wat zich op voetbalgebied in Italië afspeelde. Hij vroeg vaak aan mij wat de kranten over hem schreven. `Word ik nog genoemd', wilde hij dan weten. Ik denk dat Zlatan behoorlijk was gaan dwarsliggen als deze transfer niet zou zijn doorgegaan. En wat heb je dan nog aan zo'n speler?''

Endt constateert net als Koeman dat Ibrahimovic snel zijn draai heeft gevonden in het Italiaanse voetbal. De speler die werd opgeleid door Malmö FF maakte al vijf doelpunten en assisteerde zes keer bij een treffer. En dat in een competitie waar ze zuinig zijn met scoren. ,,Het gebeurt zelden in de Serie A dat een nieuwe aankoop in zo'n korte tijd al zoveel laat zien'', zegt Endt. ,,Hij heeft steeds veel invloed op het resultaat, zijn rendement is hoog. Zlatan kan bij Juventus meer doen wat hij graag wil. Bij balverlies hoeft hij niet meteen corrigerend op te treden. Dan mag hij uitrusten. Het is me opgevallen dat Zlatan zich ook in de Italiaanse media heel goed manifesteert. Hij kiest steeds de juiste woorden en komt met slimme antwoorden. Bijvoorbeeld door te verklaren dat hij van die andere spits Del Piero nog veel kan leren.''

Juventus volgt ook Ajacied Maxwell, meldde gisteren de sportkrant La Gazzetta dello Sport. Volgens de krant kan hij vanavond een transfer afdwingen. Sommigen bij Ajax vermoeden hier een activiteit van Maxwells zaakwaarnemer Mino Raiola. Deze voormalige tolk van makelaar Rob Jansen legde ook het contact tussen Juventus en Ajax. Jaakke staat niet onwelwillend tegenover een transfer. ,,Over anderhalf jaar loopt zijn contract af. Tot die tijd kunnen we niet wachten met hem te verkopen, want dan mag hij gratis weg.'' Glimlachend: ,,Met zestien miljoen word je immers geen kampioen.''

    • Erik Oudshoorn