Bewijs misbruik door VN-personeel

De Verenigde Naties zullen onderzoek doen naar zeker 150 gevallen van seksueel misbruik door VN-personeel in Congo. Het gaat onder meer om de verkrachting en prostitutie van minderjarige vluchtelingen door soldaten van de VN-vredesmissie in het Afrikaanse land.

Enkele beschuldigingen worden onderbouwd door foto's en video's, zo zei de plaatsvervangend secretaris-generaal voor vredesmissies, Jane Holl Lute, gisteren. Hierdoor is er genoeg bewijs om een formeel onderzoek te beginnen naar het handelen van het VN-personeel in Congo. De VN-missie telt ruim 10.000 man en arriveerde in 1999 in het Afrikaanse land.

Het seksueel misbruik kwam in het voorjaar aan het licht nadat Uruguayaanse en Marokkaanse VN-soldaten ervan werden beschuldigd seks te hebben gehad met vrouwen in een vluchtelingenkamp in de noordoostelijke stad Bunia. Na een intern onderzoek blijkt het te gaan om meisjes in de leeftijd tussen 12 en 15 jaar oud die in ruil voor fruit of stukken cake seks hadden met de soldaten. Veel van de vrouwen in het kamp zijn slachtoffers van verkrachting door Congolese militieleden.

Secretaris-generaal Kofi Annan reageerde woedend toen hij eind vorige week op de hoogte werd gebracht van de resultaten van het interne onderzoek. In een verklaring liet hij weten ,,diep gekrenkt te zijn''. ,,Degenen die erbij betrokken waren, zullen ter verantwoording worden geroepen'', aldus Annan, die toevoegde ,,geen tolerantie'' te hebben voor diegenen die zich aan seksueel misbruik schuldig maken.

VN-functionarissen weigerden verdere details te geven over de zaak, maar zeker drie man zouden op non-actief zijn gesteld. Volgens anonieme bronnen gaat het om meer dan incidentele gevallen. Meerdere onderzoeksteams zijn naar Congo gestuurd. De VN hebben verder prins Zeid Al-Hussein van Jordanië benoemd als speciaal adviseur. Hij moet regeringen ervan overtuigen hun soldaten te vervolgen. Het burgerpersoneel valt onder jurisdictie van de VN, soldaten niet en zij kunnen dus niet ter verantwoording worden geroepen door de VN.

Misbruik door VN-personeel is eerder naar buiten gekomen, onder meer in Cambodja, Somalië, Bosnië en Ethiopië. De VN zullen nu onderzoeksteams naar alle 15 lopende vredesmissies sturen om te kijken of er een wijdverbreid probleem is.