Wonder van `Graaf Leo' blijft uit op de Vijverberg

Een zwaar veld, een week eerder het eerste punt in een uitwedstrijd gepakt en de steun van adviseur Leo Beenhakker. Voor De Graafschap was voorafgaand aan de wedstrijd tegen Ajax alle reden voor optimisme. ,,En wellicht onderschat Ajax de nummer laatst, omdat zij op dinsdag al bij Juventus moeten spelen'', zo stak de speaker de fans in het uitverkochte stadion zaterdagavond een hart onder de riem.

Maar in plaats van voor een stunt te zorgen kreeg De Graafschap vijf tegendoelpunten te verwerken. Vijf doelpunten die alle in de eerste twintig minuten na de rust vielen, nadat Ajax op een hogere versnelling was overgeschakeld. De wetenschap dat de Amsterdammers de laatste vier jaar driemaal in Doetinchem gelijk hadden gespeeld, was plotseling niets meer waard.

Nee, nieuwe dingen had trainer Gert Kruys tijdens de wedstrijd tegen de landskampioen niet kunnen ontdekken. ,,We weten inmiddels wel waar het aan schort'', aldus de Utrechter een half uurtje na de wedstrijd. Hij houdt moed, ondanks de povere uitstraling van zijn elftal en ondanks de laatste plaats in de eredivisie: uit dertien wedstrijden vijf punten door evenzoveel gelijkspelen. ,,Beenhakker is vanavond in België'', zo verklaarde Kruys de afwezigheid van de man die, ondanks de gebruikelijke oostelijke nuchterheid, toch stiekem als mogelijke verlosser wordt beschouwd. De pas aangestelde adviseur – Don Leo heet in Doetinchem Graaf Leo – was dit weekeinde op zoek naar de zo noodzakelijke versterking voor De Graafschap. De voormalig directeur van Ajax zal zijn afwezigheid op de Vijverberg niet betreurd hebben: in spreekkoren was hij een gemakkelijk mikpunt van de Amsterdamse supporters.

,,In elke linie'', antwoordt Kruys op de vraag waar hij nieuwe spelers het best zou kunnen gebruiken. Niemand hoeft hem op het gebrek aan kwaliteit van zijn spelersgroep te wijzen. ,,Of het vooral aan de opbouw mankeert? Ach, ik kan nog wel een paar dingen noemen, waar het aan ligt.''

Toch zit de promovendus niet bij de pakken neer. Begin oktober deed voorzitter Sietze Veen zijn intrede. De oudere fan weet dat Veen, die van 1968 tot 1978 voor De Graafschap speelde, een van de merkwaardigste doelpunten uit de geschiedenis heeft gemaakt: uit tegen Haarlem schoot ploeggenoot Guus Hiddink naast, de bal kwam terug van de reclameborden, Veen schoot wel raak en liep juichend naar de middenlijn.

,,Een staaltje voetbalhumor'', aldus de vader van voormalig tophockeyer Stephan Veen over het toegekende doelpunt. De Graafschap hoopt volop te profiteren van de contacten van Veen die niet alleen oud-profvoetballer, maar ook directeur van een groot mediabedrijf is. Beenhakker was ook een bekende van hem. ,,Het is de bedoeling dat hij nieuwe spelers gaat halen'', verklaarde Veen twee weken geleden toen Beenhakkers nieuwe rol bekend werd. ,,Voor hem gaan meer deuren open.'' In `zijn' eerste wedstrijd behaalde De Graafschap tegen RKC voor het eerst een punt op vreemde bodem.

De aanstelling van Beenhakker zegt ook iets over de onvrede van het recente transferbeleid onder verantwoordelijkheid van directeur Johan Tukker. Die heeft zich de afgelopen weken noodzakelijkerwijs vooral beziggehouden met het ophalen van geld. Door sponsors te vragen nu alvast hun bijdrage over volgend seizoen te storten, beschikt de club momenteel over een kas van zo'n 400.000 euro.

Hoewel met deze actie vooral de korte termijn is gediend, benadrukt Veen juist het belang van de lange termijn. Als lichtend voorbeeld ziet hij de Friese club Heerenveen waar via scouting spelers worden gehaald die later geld opleveren. Tegenover sponsors verklaarde Veen afgelopen donderdag de scouting vooral met behulp van oud-spelers te willen verbeteren. ,,In de toekomst zullen we meer uit moeten gaan van kwaliteit dan van kwantiteit in de spelersgroep'', zo bekritiseerde hij het beleid uit het recente verleden.

Dat versterking noodzakelijk, is kan niemand ontkennen. Aan de opbouw van een serieuze aanval kwam De Graafschap zaterdag nauwelijks toe. Toch bleef tot de rust de hoop bestaan dat de degradatiekandidaat een stunt zou uithalen: de blauw-witte muur hield aanvankelijk stand, ook al omdat Ajax met Yannis Anastasiou in de spits onvoldoende druk kon maken. Pas na 23 minuten kreeg Ajax via Rosales een eerste kans.

Na de rust was de strijd snel beslist. Centrale verdediger Julien Escudé kopte in de 48ste minuut raak uit een corner. Vijf minuten later gleed Bus van De Graafschap onder druk van Rosales de bal het doel in en viel alle spanning weg. Mooiste doelpunt kwam op naam van de 17-jarige Ajacied Ryan Babel die, nauwelijks een paar minuten in het veld, van meer dan twintig meter in de kruising schoot.

Met het uitblijven van de eerste zege zal Kruys steeds weer geconfronteerd worden met het scenario van seizoen 1981/1982. Na, net als nu, gepromoveerd te zijn via de nacompetitie, behaalde De Graafschap dat jaar in totaal twaalf punten en incasseerde 95 doelpunten, waaronder dertien van Ajax. Na ruim een derde van de competitie heeft keeper Rob van Dijk al 33 goals om zijn oren gekregen.

De Graafschap

0

Ajax

5

Ruststand 0-0. 48. Escudé 0-1, 53. Bus (e.d.) 0-2, 65. Escudé 0-3, 66. Babel 0-4, 71. Galasek 0-5. Schds: Jol. Tsch: 11.000.

    • Erik van der Walle