Westen heft deel schuld van Irak op

Westerse landen zullen 80 procent van de schulden die Irak aan hen heeft kwijtschelden. De Iraakse schulden aan deze landen, verenigd in de zogenoemde Club van Parijs, bedragen 38,9 miljard dollar.

Deze schuld wordt teruggebracht tot 7,8 miljard dollar. Dit is overeengekomen tijdens een bijeenkomst van de G20 in Berlijn afgelopen weekeinde, nadat Rusland zich als laatste bij het compromis aansloot. De G20 bestaat uit de grote industrielanden van de G7, aangevuld met Rusland, Brazilië, India, China en andere landen die van belang zijn voor de wereldeconomie. In de Club van Parijs werken westerse crediteurenlanden sinds 1956 samen.

De schuldreductie raakt slechts eenderde van de totale externe Iraakse schulden, die worden geraamd op 120 miljard dollar. Het overige deel is Irak grotendeels verschuldigd aan andere landen in het Midden-Oosten.

De Amerikaanse president Bush, dit weekeinde in Chili voor een bijeenkomst van landen die grenzen aan de Stille Oceaan, verwelkomde de overeenkomst. ,,Ik roep alle landen die geen lid zijn van de Club van Parijs op om een vergelijkbare overeenkomst te sluiten voor schuldreductie van Irak'', aldus Bush. De Iraakse minister van Financiën Adel Abdul Mahdi noemde in Parijs de overeenkomst ,,een belangrijke stap voor Irak, even belangrijk als de verandering van het regime en de soevereiniteitsoverdracht''.

De schuldreductie was mogelijk nadat Frankrijk zijn verzet tegen een regeling had opgegeven. De Europese landen wilden niet verdergaan dan een reductie met 50 procent, omdat zij Irak dat de op één na grootste bewezen oliereserves ter wereld heeft niet op één lijn wilden zetten met de allerarmste Afrikaanse landen die in aanmerking komen voor schuldsanering. De VS hadden gepleit voor een sanering van 95 procent. Een onderzoek van het Internationaal Monetair Fonds stelde eerder dat een reductie van 65 tot 95 procent nodig was, afhankelijk van verschillende scenario's voor de Iraakse economische groei in de komende jaren.

De dit weekeinde afgesproken sanering komt in drie stappen.

30 procent van de Iraakse schuld wordt meteen kwijtgescholden. Een volgende 30 procent wordt in 2005 gekoppeld aan een economisch programma van het IMF voor Irak, en de laatste 20 procent in 2008 hangt af van het slagen van dat IMF-programma.

De G20 gaf geen commentaar op recente wisselkoersbewegingen. Wel riep de groep op tot meer flexibiliteit van wisselkoersen, in een echo van vorige verklaringen van bijeenkomsten van de G7.