Voetbalsupporters beperkt bestraft

Het Centraal Informatiepunt Voetbalvandalisme (CIV) constateert dat aangehouden voetbalsupporters in te weinig gevallen worden gestraft.

In het vandaag gepubliceerde jaarverslag over het seizoen 2003/2004 stelt het CIV dat de politie relatief veel zaken heeft moeten seponeren, omdat het bewijs niet kan worden geleverd. In totaal hield de politie 1.837 supporters aan, 190 meer dan het jaar daarvoor. In 36 procent van alle aanhoudingen werd de zaak geseponeerd. Vorig jaar nog 22. Bij 41 procent leidde dat vorig seizoen tot een proces verbaal. Dertien procent van de zaken is nog in behandeling. Volgens het CIV zijn er twee voorname oorzaken van de vele geseponeerde zaken. Ten eerste zijn er veel grootschalige aanhoudingen en ten tweede is er te weinig capaciteit om onderzoek in te stellen naar de gedragingen van de afzonderlijke supporters.

Hooligans die voor de rechter komen, krijgen dit jaar vaker een werkstraf opgelegd. Rechters grepen voorheen meer naar de sanctie van een boete. Twee seizoenen geleden kreeg dertig procent een boete en dertig procent een taak- of werkstraf. In de afgelopen jaargang was het boetepercentage nog maar 17, terwijl de taakstraffen bijna 32 procent bedroegen.

De KNVB heeft vorig jaar minder stadionverboden opgelegd. Van de 1.837 aangehouden supporters waren er dat 805 een civiel stadionverbod van de KNVB gekregen. In september van dit jaar golden er voor 971 personen stadionverboden, inclusief die in eerdere seizoenen waren opgelegd. Een jaar eerder lag het aantal op 1.371.