Stoppen duel levert arbiter veel kritiek op

Is de leus `Bossen is de hoer van PSV' kwetsend genoeg om een voetbalwedstrijd te onderbreken? Scheidsrechter Ruud Bossen vond gisteren in ieder geval van wel. Na 67 minuten en 31 seconden laste hij bij het duel tussen Vitesse en PSV een periode van bezinning in. En daarmee werd na ADO Den Haag-PSV voor de tweede keer dit seizoen een wedstrijd door spreekkoren stilgelegd. Na een pauze van ruim een kwartier hervatte Bossen het duel dat PSV in Arnhem door doelpunten van Gerald Sibon (vrije trap) en DaMarcus Beasley (bekeken schuiver) met 2-0 won.

De voetbalbond zal een vooronderzoek beginnen. Bossen na afloop resoluut: ,,We hebben afspraken gemaakt in te grijpen bij spreekkoren. Iedereen heeft zijn eigen normen. Voor mij was de grens bereikt. We hebben geen lijst gekregen met wat wel en niet mag. Maar we proberen wel als scheidsrechters één lijn te trekken.''

Bossen is na René Temmink de tweede arbiter die na het invoeren van een nieuw protocol tot actie overging na herhaaldelijke spreekkoren uit het publiek. Toch was er een opmerkelijk verschil vast te stellen. Tijdens ADO Den Haag-PSV werd Temmink minutenlang voor `de hoer van PSV' uitgemaakt, maar hij blies pas de aftocht op het moment dat de ADO-aanhang de leus `Hamas, Hamas Temmink aan het gas' scandeerde. Scheidsrechter Roelof Luinge greep niet in toen Eindhovense fans hem eind september tijdens PSV-Heerenveen massaal uitmaakten voor `de hoer van Amsterdam'. En onlangs liet Dick van Egmond bij het duel AZ-Feyenoord ook na minutenlange spreekkoren in zijn richting gewoon doorspelen.

De commotie in het Gelredome ontstond toen na ruim een uur voetballen Vitesse-verdediger Michael Dingsdag vlak voor de spelersbank van PSV opzichtig Gerald Sibon in het gezicht sloeg. Coach Guus Hiddink van PSV ging direct met grootse armgebaren verhaal halen bij Bossen die het incident zelf niet had waargenomen. Op aanwijzingen van vierde official Reinold Wiedemeijer werd Dingsdag vervolgens alsnog met rood weggestuurd waarop Vitesse-coach Edward Sturing in woede ontstak. Scheldend en tierend stond de trainer langs de kant. De boosheid van Sturing werkte als een katalysator op de aanhangers van Vitesse die Bossen minutenlang voor `hoerenjong' en `de hoer van PSV' uitmaakten. Een oproep van de stadionspeaker om het publiek tot bedaren te brengen hielp niets. Vlak voordat Sibon een vrije trap wilde nemen legde de arbiter onder luid protest van de toeschouwers en de spelers van Vitesse het spel neer. Vitesse-middenvelder Theo Janssen, die onlangs door fans van NEC zelf langdurig was uitgejouwd, liep Bossen bijna omver. Sturing beet de leidsman bij het verlaten van het veld nog van alles toe. De PSV'ers lieten het gelaten over zich heen komen. De fans van PSV konden hun stem niet laten horen omdat ze wegens een protest tegen een verplichte combiregeling niet aanwezig waren.

Daar waar Temmink na ADO-PSV van alle kanten lof kreeg toegezwaaid, waren verschillende partijen in Arnhem het niet eens met de beslissing van Bossen. Vitesse-aanvoerder Richard Knopper: ,,Als je een beetje een man bent moet je hier wel doorheen kunnen lopen. Spelers worden ook vaak genoeg uitgescholden. Die lopen ook niet om het minste en geringste het veld af. Als je voor ieder liflafje gaat staken dan is dat niet goed voor het voetbal.'' PSV-captain Phillip Cocu: ,,Als ik scheidsrechter zou zijn geweest zou ik hebben laten doorspelen.'' En Hiddink: ,,Persoonlijk had ik niet het idee dat de wedstrijd stilgelegd diende te worden. Soms moet je je als scheidsrechter misschien voor even doof houden. We moeten oppassen dat we niet roomser dan de paus worden.'' Sturing sloot zich aan bij de woorden van Hiddink.

De spelers en de coaches schoven zo de schuld wel erg gemakkelijk af naar de arbiter Bossen. Het had de verschillende partijen gesierd als ze ook de hand in eigen boezem hadden gestoken. Zo gingen voetballers als Theo Janssen, Nicky Hofs en André Ooijer zich met grof spel te buiten. En hitste coach Sturing de boel met zijn geschreeuw bewust op. Sturing was zich van geen kwaad bewust: ,,Ik moet proberen wedstrijden voor Vitesse te winnen. Ik doe wat nodig is om resultaat te halen. Ik voel me niet verantwoordelijk voor wat er op de tribunes allemaal gebeurt.''

Daarmee vergat Sturing in de ogen van Bossen dat hij als coach wel degelijk een voorbeeldfunctie vervult. ,,Ik vind dat iedereen op het veld verantwoordelijk is voor hetgeen op de tribune gebeurt. Het kan in positieve zin helpen als de coaches meehelpen'', sprak de scheidsrechter in de catacomben. ,,Het is vreemd dat als er over spelers wordt gesproken wedstrijden wel moeten worden gestopt. En als wij als scheidsrechters worden uitgescholden geen wedstrijd stil mag worden gelegd.''

Bossen liet andermaal weten dat hij geen spijt van zijn besluit had. ,,Nee, dit was niet overdreven. Dit was langdurig kwetsend. Als u het prettig vindt om zo uit te worden gescholden, is het de vraag waar uw normen liggen'', zei hij tegen een journalist. ,,Ik hoop dat mensen het besef krijgen dat dit moet stoppen. We zien wel over een paar jaar of het heeft gewerkt. Als over vijf jaar de situatie nog net zo is zijn we met een kansloze missie bezig geweest.''

Vitesse

0

PSV

2

Ruststand 0-0. 55. Sibon 0-1, 90. Beasley 0-2. Schds: Bossen. Tsch: 17.349. Rode kaart: 61. Dingsdag (Vitesse). Gele kaart: Amoah, Janssen (Vitesse) en Vogel (PSV). Bijzonderheid: Arbiter Bossen onderbreekt duel na 67 minuten een kwartier wegens spreekkoren aanhang Vitesse.

    • Koen Greven