SP: meer aandacht voor popcultuur

De SP vraagt vandaag in een motie meer aandacht voor popcultuur in Nederland. Vanmiddag wordt in de Tweede Kamer de cultuurnota van staatssecretaris Medy van der Laan (D66) besproken. Bij de motie hoort een popmanifest dat is ondertekend door tientallen vertegenwoordigers van de popwereld, waaronder Ali B, Def P, Thé Lau, Conamus-directeur Jerney Kaagman en Arjen Davidse van het Nederlands Pop Instituut.

Volgens SP-kamerlid Arda Gerkens verdient de popwereld meer waardering: ,,Pop wordt heel gemakkelijk weggezet als `lage cultuur', een sector die zichzelf wel kan redden. Het heeft een marginale plek in de cultuurnota. Minder toegankelijke bands hebben het steeds moeilijker. Die diversiteit wordt door de cultuurnota niet gestimuleerd of gewaarborgd.''

Het manifest pleit, behalve voor meer promotie van Nederpop op de Publieke Omroep en het uitbreiden van het podiumplan, voor structurele aandacht op gemeentelijk niveau en een fonds voor en door artiesten. De uitwerking van het SP-plan volgt in 2005.

Volgens het Nationaal Pop Instituut (NPI), dat 165.000 euro moet inleveren, bestaat de kans dat de leerstoel popmuziek aan de Universiteit van Amsterdam verdwijnt. Het NPI is, met auteursrechtenorganisatie BUMA, verantwoordelijk voor de financiering. Ook verschillende cd-projecten, het jaarlijkse Fret-festival, bedoeld om onbekend Nederlands talent te stimuleren, en de Pop Pers Prijs houden op te bestaan.