Ronaldinho fladdert Ronaldo voorbij

FC Barcelona bracht de Catalanen zaterdagavond in extase door aartsvijand Real Madrid met 3-0 te verslaan.

Hunkerend keek een groot deel van voetbalminnend Spanje de afgelopen week uit naar het duel tussen `Los Ronaldos'. Aangewakkerd door de media werd een denkbeeldige wedstrijd gecreëerd in de toch altijd beladen botsing tussen FC Barcelona en Real Madrid. Het moest een Braziliaanse broedermoord worden. Een tweestrijd tussen Barça's Ronaldinho, de rijzende ster, en Ronaldo de gevestigde vedette van Real.

In het kolkende Camp Nou van Barcelona, waar 99.000 voornamelijk Catalaanse socios (leden) op het puntje van hun stoel zaten, kon het contrast tussen de twee Braziliaanse topvoetballers bijna niet groter zijn. De pafferige Ronaldo slofte over het veld. Soms stond hij moederziel alleen op de bal te wachten. Vaak mismoedig met zijn hoofd voorover gebogen, starend naar het gras. Hij toonde geen enkel initiatief. Met zijn groeiende corpulentie lijkt hij zijn flitsende demarrages te hebben verloren.

Ronaldinho daarentegen fladderde op de andere speelhelft over het veld. Spelend vanaf de linkerflank, maar met het rugnummer tien, liet hij fantastische voetbewegingen zien. Dat leidde tot acties die aan de beste dagen van Cruijff deden denken. Ronaldinho was de inspirator van vele Barcelona-aanvallen. Daarmee dreef hij de Real-verdedigers, die vaak machteloos waren bij zijn weergaloze acties, tot wanhoop. En altijd die vrolijke lach op zijn gezicht. Zelfs na een totaal mislukte aanval die bij een ander tot frustratie zou leiden. Het is nog niet altijd effectief wat de 24-jarige balvirtuoos doet. De feilloos genomen strafschop die hij nam, het derde doelpunt van Barcelona, was pas zijn tweede treffer in de Primera Division. Maar als Ronaldinho nog meer rendement uit zijn acties kan halen, moet hij kunnen uitgroeien tot een van de grootste voetballers van dit decennium.

Het was de avond van De Wrekers. Barcelona nam wraak op de aartsrivaal die vier jaar lang een overwinning in Camp Nou had weten te beletten. Tijdens de lange crisis, waaraan pas een einde kwam toen trainer Rijkaard vorig seizoen Edgar Davids tijdelijk naar Catalonië haalde, klonk er leedvermaak uit de Spaanse hoofdstad. De vrijheidsdrang van de Catalanen werd zaterdag nog eens tot uitdrukking gebracht door een spandoek met de woorden: `Catalonië is geen Spanje'.

Wraak was er vooral ook van de rechterspits Samuel Eto'o. De speler uit Kameroen was deels bezit van Real, maar zijn kwaliteiten werden door de `Koninklijke' nooit serieus genomen. Hij werd uitgeleend en bewees bij Mallorca wel degelijk over veel talent te beschikken. Vooraf voorspelde hij in interviews dat hij doelpunten zou maken tegen zijn oude club. Hetgeen geschiedde, zelfs op het tijdstip dat hij dat wilde: rond de dertigste minuut in de eerste helft. Eto'o profiteerde toen van een misverstand tussen Roberto Carlos en Real-doelman Iker Casillas. De Braziliaanse linksback liet de bal even buiten het strafschopgebied voor zijn keeper liggen zonder rekening te houden met de snelheid van Eto'o. De Afrikaan pikte de bal op en kon eenvoudig scoren.

Het tweede doelpunt kwam op een psychologisch belangrijk moment – kort voor rust. De treffer van Giovanni van Bronckhorst was een afronding van een fraaie aanval die de Nederlandse international zelf opzette. Via Ronaldinho en Deco kwam de bal bij hem terug en beheerst schoof hij het geelblauwe voorwerp onder Casillas door. In de tweede helft, die een stuk minder aantrekkelijk was omdat Barcelona geen vervolg kon geven aan het hoge tempo van voor rust, forceerde Eto'o met een imponerende solo een strafschop. In de sandwich tussen Guti en Walter Samuel werd hij door de laatste aangetikt. Ronaldinho maakte het karwei dus onberispelijk af. Alleen het uitvallen van centrumspits Henke Larsson, die door een knieblessure zeker zes weken is uitgeschakeld, vormde een kleine domper op de feestvreugde bij Barcelona.

Een week lang werd in Spanje naar deze klassieker toegeleefd. Maandag vertoonde het Spaanse journaal al een tien minuten durende voorbeschouwing. De turbulente vriendschappelijke ontmoeting tussen Spanje en Engeland, die werd ontsierd door racistische spreekkoren, kwam in de meeste kranten volledig in de schaduw te staan van het titanengevecht. Zelfs bondscoach Marco van Basten moest in Barcelona rondom Andorra-Nederland regelmatig vragen over Barça-Real beantwoorden. Voor wie was hij? Van Basten deed er niet moeilijk over. Voor Barcelona, want daar was zijn voormalige ploeggenoot bij Milan, Frank Rijkaard, de trainer.

In honderden krantenpagina's vol voorbeschouwingen werden de Spanjaarden warm gemaakt voor het grote duel in Camp Nou. Het prestigieuze restaurant Drolma (één Michelin-ster) in hotel Majestic had zelfs een speciaal Menu para El Barça-Madrid.

In die sfeertje gingen de sterren van Real hopeloos ten onder. De Koninklijke oogde wel statig maar ook statisch. De sterren worden ouder en trager, maar kunnen door hun hoge afschrijving en reclamecontracten nog niet worden afgedankt.

Zo wordt Real in de eeuwige race met Barcelona voorlopig op een ruimere achterstand gezet. Want Frank Rijkaard en zijn rechterhand Henk ten Cate hebben gebouwd aan een elftal vol gretige spelers die alles kunnen uitvoeren wat voetbal mooi maakt.