Romme schaatst weer supertijd op laaglandbaan

Gianni Romme heeft zaterdag tijdens wereldbekerwedstrijden in Berlijn het wereldrecord op de vijf kilometer tot 0,04 seconde benaderd. De stayer liet in Berlijn een tijd van 6.14,70 noteren.

Het wereldrecord op de vijf kilometer staat op naam van Jochem Uytdehaage, die bij de Olympische Spelen van 2002 op de snelle, hooggelegen schaatspiste in Salt Lake City een tijd van 6.14,66 reed. De indoorbaan van Berlijn ligt zeventig meter boven de zeespiegel en is de afgelopen jaren geen geschikte locatie gebleken voor recordraces. Negen van de tien wereldrecords zijn gevestigd op de Olympic Oval van Salt Lake City, de andere mondiale toptijd is op de Olympic Oval in Calgary gereden.

Bij de tweede wereldbekerwedstrijd van dit seizoen regende het afgelopen weekeinde supersnelle schaatstijden in de Duitse hoofdstad. De Noor Oystein Grødum werd op de vijf kilometer tweede in een Noors record: 6.16,74. Carl Verheijen eindigde als derde in 6.18,12, ook een persoonlijk record. Bob de Jong (6.18,16) was ook nog nooit zo snel geweest op deze afstand. De 18-jarige Sven Kramer, zoon van oud-topschaatser Yep, finishte in 6.28,27 en verbeterde daarmee zijn eigen juniorenwereldrecord op de vijf kilometer.

De supertijd van Romme in Berlijn volgde een week na zijn sterke race in Hamar, waar de tweevoudig olympisch kampioen van 1998 al in topvorm bleek. De 31-jarige Romme richt zich dit seizoen niet meer op het allroundschaatsen en hij concentreert zich tot en met de Olympische Spelen van Turijn (februari 2006) op de lange afstanden. In Berlijn reed Romme zaterdag een heel vlakke race. Hij reed alleen de laatste twee rondjes boven de dertig seconden. ,,Het was een heerlijke race'', sprak Romme na afloop tegen het ANP. ,,In de bochten zette ik aan, waarna ik op het rechte stuk de ontspanning kon houden.''

Coach Jac Orie had zijn pupil tijdens de race niet ingelicht over zijn kansen het wereldrecord te verbeteren. ,,Dat is maar goed ook'', meende Romme. ,,Als je te vroeg zegt dat je op recordschema ligt, ga je verkrampen. Je concentratie knakt. Nu kon ik het tempo tot het einde volhouden.''

Op de 1.500 meter ging de overwinning gisteren in Berlijn naar Enrico Fabris. De 23-jarige Italiaan boekte in Berlijn zijn eerste wereldbekerzege. Hij versloeg de favoriete Nederlanders Mark Tuitert en Erben Wennemars. Fabris reed een baanrecord van 1.46,65 en bleef Tuitert 0,10 seconde voor. ,,Ik dacht dat ik de overwinning al binnen had'', erkende de Europees kampioen. ,,Maar Fabris legde de laatste ronde af in 28,2. Dat is een seconde sneller dan mijn slotronde.''

Fabris maakte de laatste twee seizoenen deel uit van de internationale subtop. Zo eindigde hij vorig schaatsjaar al eens op het podium van de wereldbeker op de 1.500 meter in Inzell. Aansprekender was zijn eindklassering op het WK allround in Hamar. In het Vikingskipet werd Fabris vierde, nog voor Tuitert die destijds als vijfde eindigde. ,,Hij is ook zeker geen eendagsvlieg'', wist Tuitert. ,,Fabris is een goede schaatser die ook onder druk kan presteren. Hij heeft alles in huis.''

Fabris, student milieukunde, verbaasde in Berlijn niet alleen de concurrentie, maar ook zichzelf. Hij was in Berlijn een van de weinige schaatsers die zaterdag ook de vijf kilometer reden. ,,Jongens als Tuitert en Wennemars waren nog fris'', sprak hij. ,,Ik hoopte op een podiumplek. Met een zege heb ik nooit rekening gehouden'', zei Fabris die volgend seizoen bij de Winterspelen in Turijn een goudem medaille hoopt te halen op de schaatsmijl.

De Nederlandse mannen hebben gisteren revanche genomen voor hun zwakke prestatie tijdens de ploegachtervolging in Hamar, vorige week. Erben Wennemars, Mark Tuitert en Carl Verheijen wonnen dat onderdeel in Berlijn.