Recordwinst in Namibië voor regeringspartij

De regeringspartij van Namibië, Swapo, heeft de presidents- en parlementsverkiezingen gewonnen met de grootste meerderheid sinds de onafhankelijkheid van het land (1990). Volgens officiële uitslagen behaalde de opvolger van vertrekkend president Sam Nujoma, Hifikepunye Pohamba, 76,4 procent van de stemmen. Swapo won 75 procent van het totaal aantal zetels in het parlement.

Alom wordt betwijfeld of Pohamba in staat zal zijn uit de schaduw te treden van Nujoma, die volgend jaar maart na 15 jaar presidentschap terugtreedt. Nujoma blijft leider van de partij tot 2007. De 70-jarige opvolger Pohamba is sinds het begin van de onafhankelijkheidsstrijd tegen het Zuid-Afrikaanse apartheidsregime, in 1960, de belangrijkste adviseur van Nujoma. Ze deelden een gevangeniscel en brachten samen dertig jaar door in ballingschap. Pohamba diende de afgelopen kabinetsperiode als minister van Land. In opdracht van Nujoma oefende hij veel druk uit op blanke boeren om land af te staan aan zwarte Namibiërs. Tijdens de campagne beloofde hij de boeren financiële compensatie, anders dan in buurland Zimbabwe, waar boeren met geweld van hun land zijn verdreven.

Pohamba onderstreepte herhaaldelijk niet van plan te zijn het beleid van Nujoma te veranderen en als president enkel in opdracht van de partij te zullen optreden. Hij voerde de afgelopen maanden onder meer campagne met de strijd tegen de hoge werkloosheid (30 procent), aids (20 procent besmet) en de hervorming van de economie met behulp van vijfjarenplannen.

De verlegen Pohamba leek lange tijd niet van plan te zijn zichzelf kandidaat te stellen, tot Nujoma hem afgelopen april naar voren schoof. ,,Ik heb weinig persoonlijke successen gekend'', zei hij vorig weekend op campagne. ,,Mijn uitdaging is om de erfenis van kameraad Sam Nujoma hoog te houden en de eenheid, vrede, stabiliteit en welzijn van het Namibische volk te bewaren.'' Verwacht wordt dat Pohamba, mede door zijn hoge leeftijd, slechts één termijn president zal zijn.

    • Bram Vermeulen