Poëzie als in een rumoerig café

Gisteren ging in Nijmegen voor de tiende keer het Wintertuinfestival van start. ,,Er moet een eigen uitgever komen, en een eigen podium.''

Bordjes aan lantaarnpalen door de stad wezen bezoekers van het Wintertuin-festival de weg naar de voormalige Biotex-fabriek, nu omgedoopt tot Fictiefabriek. Onder de titel `Alleen maar hits!' presenteerde het festival hier haar favorieten uit tien jaargangen, met onder meer de dichters Mustafa Stitou, Menno Wigman, Esther Gerritsen, Adriaan Jaeggi en het Amsterdams dichterscollectief De Residentie.

De toekomst van het Wintertuinfestival ziet er gunstig uit sinds de positieve beoordeling van de Raad voor Cultuur eerder dit jaar, vertelde directeur Frank Tazelaar bij de officiële opening. Reden voor de organisatie om plannen te maken. ,,Volgend jaar moet er een eigen uitgever komen, en een eigen podium'', zei hij.

In het Fictiecafé vonden gesprekken met uitgevers en schrijvers plaats. Hoe verhouden uitgevers en debutanten zich tot elkaar? Dichters Vrouwkje Tuinman en Peter M. van der Linden schoven als eersten aan. Tuinman publiceerde onlangs haar debuut Vitrine bij uitgeverij Nijgh & van Ditmar. ,,Ik heb een uitgever nodig, pas dan bestaat mijn werk echt'', zei ze. Is een dichter dan pas een dichter als hij een uitgever heeft? ,,Larie'', vond Van der Linden. ,,Ik ben toevallig opgepikt op Poetry Slam, anders had ik geen uitgever gehad. Er zijn zoveel goede dichters zonder uitgever.''

Een discussie wilde het niet echt worden, en het publiek waande zich hardop pratend in een normaal café. Tuinman merkte tijdens haar voordracht op dat ze ,,nog nooit in een kindercrèche had opgetreden''. ,,Tja, het blijft een festival'', zei Tazelaar later. ,,En we wilden de cafésetting echt houden.''

In zijn Gesproken Pamflet beklaagde schrijver Arnold Jansen op de Haar zich over de ,,hype rond de schrijver'', die ,,afleidt van zijn werk''. ,,Literatuur moet meer in het dagelijkse leven verweven worden'', zei hij. ,,In Engeland gebruikt het parlement regelmatig stukken literatuur in debatten. Dat zie je niet in de Tweede Kamer.''

Voor de jongste bezoekers las Ted van Lieshout in de Kleine Theaterzaal uit zijn poëziebundels voor, en maakte tekeningen op een flip-over. Op de gedichten reageerden de kinderen nauwelijks, maar de tekeningen maakten een hoop goed.

Wintertuinfestival, t/m 28/11 dag. op verschillende locaties in Arnhem en Nijmegen. Voor het programma, zie www.wintertuin.nl of 024-3970375.

    • Lotte de Wit