PeopleSoft wijst weer bod Oracle af

Softwareproducent PeopleSoft heeft dit weekend opnieuw het overnamebod van concurrent Oracle afgewezen, hoewel een meerderheid van aandeelhouders erop wilde ingaan. PeopleSoft noemde het bod van 9,2 miljard dollar ,,ontoereikend''.

Vrijdagavond nog bleek bijna 61 procent van de aandeelhouders van PeopleSoft bereid in te gaan op het laatste bod van Oracle, dat neerkomt op 24 dollar per aandeel. Volgens de commissie van PeopleSoft die de overname bestudeert is de meerderheid van met name institutionele beleggers tegen het bod. Een bod uit februari van 26 dollar per aandeel werd ook al ,,ontoereikend'' genoemd, maar er werd geen tegenvoorstel gedaan.

Met de afwijzing door PeopleSoft, de zesde maal in het anderhalf jaar durende overnamegevecht, resten Oracle nog twee mogelijkheden. De eerste is proberen PeopleSofts anti-overnamemaatregelen via de rechter ongedaan maken, zodat aandeelhouders hun aandelen aan Oracle kunnen aanbieden zonder dat verwatering optreedt doordat PeopleSoft extra aandelen uitgeeft (de zogenoemde gifpil). Een rechter in Delaware doet woensdag uitspraak over de eis hiertoe van Oracle. De tweede mogelijkheid is wachten tot PeopleSofts aandeelhoudersvergadering in het voorjaar, om met behulp van de meerderheid van de aandeelhouders het dwarsliggende bestuur weg te stemmen.

Analisten achten de kans gering dat Oracle alsnog met een hoger bod komt, omdat topman Ellison de geboden 24 dollar per aandeel zijn ,,beste en definitieve'' bod had genoemd. Oracle heeft wel het bod verlengd tot 31 december 2004.