Nederland zoekt met lcd-schermen conflict met Brussel

Nederland verlaagt met onmiddellijke ingang de invoerrechten op lcd-schermen (computerschermen die ook als televisieschermen worden gebruikt) van veertien naar nul procent. Daarmee bespaart de Nederlandse computerindustrie tientallen miljoenen euro's aan belastinggelden.

Dit heeft staatssecretaris Wijn (Financiën) vanmorgen de Nederlandse douane laten weten. Bovendien krijgt de Nederlandse computerindustrie die de afgelopen maanden het veertien procent-tarief heeft betaald, dit geld terug van Financiën. Het gaat hierbij eveneens om enkele tientallen miljoenen euro`s.

Met dit besluit zoekt Wijn de confrontatie met Brussel. Al maanden sleept er binnen de Europese Unie een conflict over de interpretatie van de Europese regels aangaande de invoer van lcd-schermen. Sinds april van dit jaar hanteert Nederland op basis van die regels een veertien-procent tarief terwijl anderen, zoals Duitsland en naar verluidt ook het Verenigd Koninkrijk, een nul-tarief hanteren. Daardoor leden Nederlandse importeurs van computeronderdelen schade. Aziatische leveranciers deden liever zaken met Duitsland.

Diverse Nederlandse computerbedrijven deden hun beklag, en de VVD-fractie in de Tweede Kamer stelde bij monde van I. Dezentjé Hamming enkele weken geleden vragen aan Wijn. De staatssecretaris vroeg op zijn beurt om opheldering bij de Europese Commissie, die naar het oordeel van Wijn geen bevredigend antwoord gaf. De Europese Commissie beloofde alleen ,,waakzaam'' te zullen zijn, aldus de woordvoerder van Wijn.

Daarop besloot de staatssecretaris tot zijn maatregelen. ,,We willen niet meer de gekke Henkie van Europa zijn'', aldus Wijn zaterdag tijdens een bijeenkomst van Transport en Logistiek Nederland. Een eventueel juridische confrontatie met de Europese Commissie ziet Wijn met vertrouwen tegemoet, omdat er grote lidstaten zijn zoals Duitsland en het Verenigd Koninkrijk die tot nog toe het nul-tarief hebben gehanteerd.