Lafeber/Derksen sterk in World Cup

Maarten Lafeber en Robert-Jan Derksen zijn in de door Engeland gewonnen World Cup Golf knap als vijfde geëindigd. Het Nederlandse duo kwam in Sevilla na vier ronden tot 265 slagen (-23).

Lafeber en Derksen begonnen de slotronde gisteren in achtste positie. Na dertien holes in de foursome leek een plaats bij de topdrie haalbaar. Op de 473 meter lange par-5 maakte Lafeber een twaalf meter lange putt voor eagle en een totaalscore van -24. Daarna haperde het spel. Een kostbare bogey op de lastige 207 meter lange par-3 zeventiende hole bracht de score terug naar -23.

Toch was het Nederlandse duo tevreden. ,,Er had wellicht meer ingezeten maar een plek bij de eerste vijf was ons doel deze week.''

Derksen en Lafeber, die ieder 67.500 dollar incasseerden, maakten op de greens van de Real Golfclub de Sevilla een sterke indruk. Korte putts die gemaakt móesten worden werden gemaakt en bij tijd en wijle verdween er een langere putt in de hole. Het zogenaamde 'puttsyndroom' van de Nederlanders kan na de World Cup wellicht de kast in. ,,Als de greens zo goed en snel zijn als hier is putten een stuk makkelijker,'' aldus Derksen en Lafeber die vanmiddag al weer naar Sjanghai zijn gevlogen. Ze beginnen er vol vertrouwen aan het China Open, het eerste toernooi dat meetelt voor de Europese Tour van 2005. ,,We hebben goed gespeeld maar niet eens op de top van ons kunnen. Dat bewijst eens te meer dat we niet ver van de Europese top afzitten.''

Vier Europese Ryder Cup spelers streden zondag om de winst in de World Cup. Op de afslagplaats van de par-5 zestiende hole hadden Luke Donald en Paul Casey een slag voorsprong op de Spanjaarden Sergio Garcia en Miquel Angel Jiménez. Tot ontsteltenis van de vijftienduizend toeschouwers sloeg Garcia zijn bal in het water voor de green. Spanje maakte een pijnlijke bogey, Engeland birdie, het verschil bedroeg opeens drie slagen, het toernooi was beslist. Donald en Casey ontvingen ieder 700.000 dollar.

Voor Casey een welkome compensatie voor het kwijtraken van Titleist als zijn belangrijkste sponsor. De Amerikaanse fabrikant van golfstokken en ballen liet weten het eind dit jaar aflopende contract niet te verlengen vanwege breed uitgemeten opmerkingen van Casey in de media. In een vraaggesprek met een journalist over de Ryder Cup liet Casey zich verleiden tot weinig lovende uitspraken over Amerikanen.

Een Engelse tabloid vatte het geheel een dag later fijntjes samen onder de kop: ,,Ik haat Amerikanen, ze zijn dom.'' Casey woont in Arizona en heeft een Amerikaanse vriendin. Hij bood zijn verontschuldigingen aan. ,,Als ik mensen heb beledigd dan spijt me dat. Natuurlijk haat ik Amerikanen niet. Ik heb mijn ergernis laten blijken over het gebrek aan respect van sommige Amerikanen voor de Europese topgolfers. We winnen keer op keer de Ryder Cup en nog wordt er badinerend over het Europese golf gesproken. Dát haat ik.''

    • Gerard Louter