Israël belooft Palestijnen medewerking

De Israëlische regering wil ,,alles'' doen om de Palestijnse presidentsverkiezingen probleemloos te laten verlopen.

Israël zal met name niet verhinderen dat de 200.000 kiesgerechtigde Palestijnen in Oost-Jeruzalem hun stem kunnen uitbrengen.

Deze verzekering hebben premier Ariel Sharon en minister van Buitenlandse Zaken Silvan Shalom vandaag gegeven aan de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Colin Powell, die voor het laatst in deze functie op bezoek is in Jeruzalem en Jericho.

,,Alles, inclusief vrijheid van beweging'', zegde minister Shalom de Palestijnen toe. Of er een einde wordt gemaakt aan de omsingeling van Palestijnse steden en de tientallen wegversperringen, zoals de Palestijnen willen, bleef in het midden. Shalom zei wel dat de veiligheid van Israël niet op het spel gezet mag worden en benadrukte dat Oost-Jeruzalem, ondanks de aanwezigheid van stemgerechtigde Palestijnen, deel uitmaakt van het ,,ene, ondeelbare Jeruzalem, de hoofdstad van de joodse staat Israël''.

Powell heeft tegen Sharon gezegd dat president George Bush ,,vastbesloten'' is om gebruik te maken van de nieuwe, diplomatieke mogelijkheden die zijn ontstaan na de recente dood van de Palestijnse leider Yasser Arafat. ,,De eerste grote stap voor ons is het helpen van de Palestijnen bij het houden van verkiezingen'', aldus Powell.

De Verenigde Naties en de Europese Unie zullen waarnemers naar deze verkiezingen sturen. De Amerikaanse regering wil de verkiezingen met 20 miljoen dollar te steunen. Na de verkiezing van een nieuwe Palestijnse president willen de VS dat de zogeheten Routekaart voor vrede (een uit 2003 daterend vredesplan) uitgevoerd wordt.

Volgens Powell betekent dat dat ,,beide zijden zich aan hun verplichtingen moeten houden''. Israël moet volgens de `Routekaart' de bouw van nieuwe nederzettingen en de uitbreiding van bestaande nederzettingen stopzetten; de Palestijnen moeten ,,alle geweld staken'' en Hamas, Islamitische Jihad en de Aqsabrigades ontwapenen.

Powell onderstreepte in zijn gesprekken met de Israëliërs dat het plan voor de ontruiming van de 21 joodse nederzettingen in de Gazastrook een onderdeel is van de `Routekaart', maar niet beschouwd mag worden als een vervangend plan. Israël heeft Powell toegezegd dat de ontruiming van de Gazastrook gecoördineerd zal worden met de Palestijnse Autoriteit.

De nieuwe leider van de Palestijnse Bevrijdings Organisatie en belangrijke kanshebber voor het Palestijnse presidentschap, Mahmoud Abbas, voert intensief overleg met de Palestijnse groepen en fracties in de grootste partij, Al-Fatah, om de wapens neer te leggen. Hij zal daarvoor ook naar de Syrische hoofdstad Damascus gaan waar zich de overkoepelende leiding van Hamas bevindt. Premier Qurie wil de Aqsabrigades integreren met de Palestijnse veiligheidsdiensten.