Imam geeft Verdonk geen hand

Minister Verdonk (Vreemdelingenzaken en Integratie, VVD) heeft zaterdagmiddag verontwaardigd gereageerd toen een imam haar geen hand wilde geven. ,,Maar ik ben toch uw gelijke'', aldus Verdonk. ,,Met alle respect'', antwoordde de uit Syrië afkomstige Imam Ahmad Salam die in een Tilburgse moskee predikt, ,,maar van mijn geloof mag ik vrouwen geen hand geven.'' De minister: ,,Nou, dan hebben we genoeg om over te praten.''

De VVD keurt de houding van de imam af. ,,Schandalig'', aldus het Kamerlid Visser (VVD). ,,Het is een uiting van iemand die deze samenleving niet wenst te accepteren.'' CDA en PvdA menen dat ook imams zich zouden moeten houden aan de gebruikelijke omgangsvormen in Nederland. ,,Maar het gaat te ver om dat bij wet af te dwingen'', aldus het Kamerlid Dijsselboem (PvdA). Het Kamerlid Sterk (CDA) benadrukt dat ook orthodoxe joden aan vrouwen geen hand geven. ,,We moeten dan ook niet voortdurend generaliseren over de islam'', meent Sterk.

Imam Ahmad Salam kwam twee jaar geleden ook al het nieuws omdat hij vrouwelijke buurtbewoners weigerde een hand te geven. Hij zei dat vrouwen niet buitenshuis mogen werken en keurde goed dat een man zijn vrouw slaat als ze overspel pleegt.

Verdonk was zaterdag in Soesterberg aanwezig bij een bijeenkomst van enkele tientallen, voornamelijk Marokkaanse imams die zich in besloten workshops bogen over onderwerpen als de vrijheid van meningsuiting en het klimaat dat in Nederland is ontstaan na de moord op Theo van Gogh.

Minister Verdonk hamerde op het belang van het leren van de Nederlandse taal. ,,We kunnen zo niet alleen met elkaar praten'', aldus de bewindsvrouw. ,,Het schept vertrouwen. We leren elkaar kennen.'' Toen bleek dat haar woorden in het Arabisch moesten worden vertaald, greep Verdonk opnieuw de microfoon ,,Volgend jaar om deze tijd zitten we opnieuw bij elkaar en ik stel me voor dat we de dialoog dan in het Nederlands voeren'', sprak ze. Eveneens bracht Verdonk het belang van een Nederlandse imamopleiding onder de aandacht. De regering en een meerderheid in de Tweede Kamer vinden dat vanaf 2008 in het buitenland opgeleide imams niet meer in Nederlandse moskeeën mogen prediken. Nu is op een uitzondering na elke imam in het buitenland geschoold. Verdonk zei dat ze in vergelijking met enige tijd geleden wel een verschil in houding ziet bij moskeeverenigingen. ,,Deze nemen nu hun verantwoordelijkheid en gaan de dialoog met de samenleving aan'', aldus de minister. De Amsterdamse wethouder Aboutaleb (PvdA) hield de imams voor op hun woorden te letten. ,,Wees u bewust van het effect van wat u zegt'', aldus Aboutaleb.