Het beeld

Om een beetje te peilen wat er onder het volk leeft, heb je meer aan satirische programma's als Koefnoen (AVRO) en Kopspijkers (VARA) dan aan Maurice de Hond. `Kaas in eigen buik' was de leuze die beide programma's dit weekeinde bedacht hadden, omdat tofu afgelopen week in de nieuwe schijf van vijf de plek innam van een echt Hollands volvet product. En ook al is kaas ongezond, het blijft lekker, en dus is zo'n ingreep onverteerbaar voor wie is opgegroeid met de melkbrigade.

In Koefnoen, dat langzaam op stoom begint te raken, bracht premier Balkenende (Owen Schumacher) een mediatrainer tot wanhoop door zijn volzinnen en stijve motoriek. Sinterklaas had zich geschoren, want je kunt als Spaanse Turk toch niet meer in een jurk en met een lange baard over straat lopen. Aan het slot van Kopspijkers zat God aan de bar: een middelbare man met lange witte baard in een jurk, en verder alle kenmerken van een barfly, iemand die niet weet wanneer het tijd is om te vertrekken. God bleek goedlachs, en zeer vergevingsgezind als iemand Zijn naam lastert, zoals `Hans Teeuwen'. Tussen de namaak-Teeuwen en de namaak-God zat een namaak-Remkes, wanhopig trachtend te begrijpen wat er allemaal rondom hem gebeurde.

De publieke zenderindeling klopt aardig met de verhoudingen in de Tweede Kamer. Twee derde is niet-confessioneel (Nederland 2 en 3) en zou het liefst de wet op de godslastering intrekken. Een derde verzet zich met hand en tand, mede uit naam de moslims.

Voor de confessionele zender Nederland 1 stelde De Hond vast dat 41 procent het bijzonder onderwijs zou willen afschaffen. De peiling maakte deel uit van een zeer merkwaardig programma: Het nationale kabinet. Nagenoeg onaangekondigd hadden de gezamenlijke netbespelers (KRO, NCRV, EO, IKON, HUMAN en NMO) een actueel discussieprogramma ingelast, onder leiding van Philip Freriks. Negen notabelen, voornamelijk ex-politici van het soort dat nu zo onder vuur staat wegens hun onderschatting van de problemen van een multiculturele samenleving (Dijkstal, Terlouw, Van der Stoel, Winsemius), moesten aanbevelingen doen over de toekomst. Intussen kakelden `mensen in het land' tegengestelde paniekreacties, die de notabelen negeerden. Een mevrouw onder een rood-wit-blauwe vlag eiste dat alle allochtonen ophielden hun eigen taal met elkaar te spreken, uit respect voor Nederland. Een allochtone dame vond het vervolgens pas van respect getuigen als niemand daar bezwaar tegen maakte. Beide opvattingen zijn niet compatibel, maar het Nationale Kabinet gaf geen sjoege, en bepleitte volmachten voor de premier, een terughoudende rol voor Tweede Kamer en media, en een inspanning van allen in Nederland om elkaar `te ontmoeten'.

Een ridicule slotsom in een programma dat nog idioter was dan de verkiezing van De Grootste Nederlander. Als ze op Nederland 1 gewichtig gaan doen over de Nederlandse nationale identiteit, krijgen de raarste mensen gezag toegewezen. Het volk mag mopperen, maar heeft niets meer te vertellen. Gaat u vooral rustig slapen!

    • Hans Beerekamp