Google-oprichters op slag miljardair

De oprichters van de internetzoekmachine Google, Larry Page en Sergey Brin, verkopen hun aandelen in het bedrijf. Met de aandelenverkoop zijn de beide dertigers in één klap miljardair.

De verkoopplannen werden vrijdag aangemeld bij de Amerikaanse beurstoezichthouder SEC. Beide oprichters hebben 7,2 miljoen aandelen van de zoekmachine in handen. Met de verkoop die in de komende achttien maanden zal plaatsvinden kunnen Page en Brin ieder 1,2 miljard dollar verdienen.

De bestuursvoorzitter van Google, Eric Schmidt, is ook van plan zijn 2,2 miljoen Google-aandelen van de hand te doen. Als hij de stukken zou verkopen tegen de slotkoers van vrijdag (169,40 dollar) dan zou de verkop hem ruim 370 miljoen dollar opleveren.

Na verkoop houden beide oprichters ieder nog 31 miljoen aandelen over (5,3 miljard dollar). Volgens de Amerikaanse beursregels mogen Google-werknemers vanaf vandaag hun personeelsaandelen van de hand doen. De angst voor grootschalige verkoop van deze stukken kan maandag leiden tot een koersdaling op de Amerikaanse technologiebeurs Nasdaq.

Het aandeel Google noteerde bij de beursgang op 19 augustus 85 dollar, nadat een hogere uitgifteprijs neerwaats was bijgesteld. Door de grote interesse belandde de prijs een paar weken geleden op het hoogtepunt van 201 dollar per aandeel, waarna de koers daalde doordat er veel aandelen op de markt zouden komen.

Google boekte in het derde kwartaal een winst van 52 miljoen dollar (41,25 miljoen euro). De kwartaalomzet verdubbelde van 393 miljoen dollar tot 805,9 miljoen dollar. Deze cijfers, die een maand geleden bekend werden gemaakt, overtroffen de verwachtingen van de financiële analisten. Het was toen de eerste keer dat Google kwartaalcijfers presenteerde sinds het naar de beurs is ging. De winststijging was vooral afkomstig van hogere advertentie-inkomsten.