Federer sluit tennisjaar in stijl af

Roger Federer overklaste vannacht Lleyton Hewitt in de eindstrijd van het officieuze WK tennis. De Zwitser sluit het jaar af als de onbetwiste nummer één van de wereld.

Roger Federer heeft zijn tennisjaar in grootse stijl afgesloten. De Zwitser toonde bij het toernooi om de Masters Cup opnieuw aan dat hij op dit moment de alleenheerser van het internationale tennis is. In het Amerikaanse Houston versloeg de Fed-Express de Australiër Lleyton Hewitt in de finale van het officieuze wereldkampioenschap met 6-3 en 6-2. Federer mocht voor zijn overwinning in het afsluitende toernooi van het ATP-seizoen 1,5 miljoen dollar prijzengeld naar huis meenemen. Voor het eerst sluit Federer het jaar af als de nummer één van de wereldranglijst.

De 23-jarige tennisser beëindigde een bijzonder succesvol seizoen met zijn tweede zege in de eindstrijd van de Masters Cup op rij. Federer won, inclusief Houston, verder elf toernooien, waarvan drie grandslams (Australian Open, Wimbledon en US Open), versloeg 23 keer op rij een speler uit de mondiale toptien en eindigde met een balans van 72 zeges tegen zes nederlagen. Zo succesvol is een tennisser niet meer geweest sinds 1984, het jaar waarin de Amerikaan John McEnroe 82 keer won en slechts drie keer verloor. Met zijn dertiende zege in een finale op rij verbrak Federer een record van McEnroe en Björn Borg.

Federer won dit jaar zes keer van wereldtopper Hewitt en geen enkele keer was de winst geflatteerd. Hewitt, die de Masters Cup in 2001 en 2002 veroverde, won slechts één set in al die keren. ,,Hij heeft me dit jaar behoorlijk de oren gewassen'', stelde de Australiër na zijn onthutsende nederlaag in de finale van de Masters Cup. ,,Ik ga terug de schoolbanken in en probeer beter te worden zodat ik volgend jaar hopelijk wel van hem kan winnen. Ik geloof dat ik nooit iemand zo goed heb zien spelen.''

Voor het toernooi in Houston was er nog twijfel over de vorm van Federer, die een maand lang buitenspel had gestaan met een heupblessure. Maar al in de groepspartijen liet de Zwitser zien dat hij niets van zijn uitzonderlijke talent had ingeleverd. Ongeslagen bereikte hij na overwinningen op Gaston Gaudio, Carlos Moyá en Hewitt de finale en daarin overklaste hij Hewitt opnieuw. De overvloedige regenval in de Amerikaanse stad, die de aanvang van de finalepartij met drie uur vertraagde en ook tijdens de wedstrijd voor een onderbreking zorgde, bracht Federer absoluut niet van zijn stuk.

Hij opende de partij met een love game en brak daarop meteen Hewitt. Bij een 5-2 stand in de eerste set ging het zeil over het center court van de Westside Tennis Club. Ruim een uur later pakte Federer de partij op zoals hij hem was begonnen. Met subliem serveren en retourneren veegde hij Hewitt van de baan. De Australiër toonde iets van zijn veelgeprezen vechtlust in het begin van de tweede set en kwam zelfs 2-1 voor. Maar daarna kwam Federer echt los; hij won vijf games op rij.

De onbetwiste nummer één van de wereld kwam superlatieven te kort om zijn geluk te uiten: ,,Wat een ongelofelijk mooi einde van een fantastisch seizoen. Het is gewoon een sprookje.''