FC Groningen wint uit weer van Feyenoord

Net als eind vorig seizoen heeft FC Groningen gisteren in de Kuip een 2-1 zege behaald op het thuisspelende Feyenoord. FC Groningen heeft vier van de laatste vijf duels gewonnen en staat nu in de middenmoot.

De Noorse nieuwkomer Nevland maakte beide doelpunten voor de ploeg van trainer Jans, die vooraf had gezinspeeld op een tweede stunt in zes maanden.

Het als derde geklasseerde Feyenoord heeft na de derde seizoensnederlaag negen punten achterstand op koploper PSV en vier punten minder dan achtervolger AZ, dat zaterdagavond het thuisduel tegen RKC met 3-0 won. Trainer Gullit hekelde na afloop het slappe spel van Feyenoord en bekritiseerde spelers als Kalou en Castelen die op het drassige veld op verkeerd schoeisel (geen lange noppen) liepen en daardoor vaak uitgleden.

Tegenover het ANP zei Gullit: ,,Dit pik ik niet. Zo'n vertoning is niet te tolereren. Het was beneden alle peil. We hebben meer tegen onszelf dan tegen FC Groningen gespeeld. Heel vervelend, heel teleurstellend, heel frustrerend.'' Gullit kondigde zware sancties aan. ,,Wie niet wil luisteren, moet maar voelen. Deze nederlaag zal veel consequenties hebben. Welke? Daarover wil ik nu nog niets zeggen.''

Gullit sprak over een mentale kwestie. ,,Voor de wedstrijd voelde ik al aan dat er iets niet goed zat in de spelersgroep. Zoiets is ongrijpbaar, maar ik signaleerde het wel. De ploeg heeft niets met mijn waarschuwingen gedaan. Dat vind ik eigenlijk nog het ergste'', zei de coach van Feyenoord dat komende zondag op bezoek gaat bij subtopper Heerenveen dat gisteren in Roosendaal met 3-1 won bij RBC.

FC Groningen verdiende de verrassende zege op grond van strijdlust en het aantal doelkansen. Feyenoord leek verlamd door het ontbreken van Ono, Song, Bosschaart en vlak voor rust ook Saidi die met een blessure uitviel. Alleen Kuijt onttrok zich aan de sportieve malaise bij Feyenoord, dat in de laatste vier duels slechts vier punten behaalde. Kuijt, topscorer van de eredivisie, zorgde vlak voor rust na voorbereidend werk van Buffel met zijn elfde competitietreffer voor de gelijkmaker.

Een kwartier voor tijd maakte Nevland het beslissende frommeldoelpunt voor FC Groningen. Doelman Babos ging niet vrijuit bij het eerste doelpunt van de Noorse aanwinst van de noordelingen, die een paar jaar geleden nog degradatievoetbal speelden maar onder coach Jans een stabiele middenmoter zijn. De Hongaar Babos gold bij NAC als beste keeper van de eredivisie. Bij Feyenoord maakte hij dit seizoen een onzekere indruk.