`Extra troepen VS in Irak nodig'

Amerikaanse commandanten in Irak achten het steeds waarschijnlijker dat ze versterkingen nodig hebben om een eind te maken aan het geweld in het land. Dat heeft The Washington Post gisteren gemeld. Deze commandanten zijn ervan overtuigd dat de rebellen door het offensief in Falluja beduidend zijn verzwakt. Maar er zijn op dit moment onvoldoende gevechtstroepen om achter hen aan te gaan. Een invloedrijke Republikeinse senator, John McCain, verklaarde gisteren dat nog 40- tot 50.000 militairen extra in Irak moeten worden gelegerd. Op dit moment zijn er 140.000 Amerikaanse militairen in Irak.

In Falluja wordt nog steeds gevochten, hoewel Amerikaanse militaire autoriteiten vorige week al meldden de stad 100 procent te controleren. Maar de Amerikaanse mariniers in en bij de stad zeggen dat er nog steeds verzetshaarden zijn. Vluchtelingen, dat wil zeggen de overgrote meerderheid van de 300.000 inwoners, mogen nog niet naar hun woningen terugkeren. Sommige Amerikaanse officieren zeiden gisteren te verwachten dat de bewoners vanaf donderdag naar de stad mogen terugkeren, maar volgens een woordvoerder van een mariniersbataljon wordt de stroom- en watervoorziening in Falluja niet voor februari hersteld. De schade in de stad als gevolg van het offensief is zeer groot. Een Amerikaanse officier gaf aan dat de helft van de gebouwen van de stad zal moeten worden gesloopt.

In de stad Ramadi werden gisteren negen Iraakse militairen door rebellen in een hinderlaag gedood. De dag tevoren werden drie (Amerikaanse bron) tot zeven (Iraakse bron) mensen gedood toen Amerikaanse militairen het vuur openden op een bus die zou zijn doorgereden bij een controlepost. In de noordelijke stad Mosul werden zaterdag negen doodgeschoten militairen gevonden. Een dag later werden in de buurt nog drie lijken aangetroffen. In Latifiya werd gisteren zwaar gevochten tussen rebellen en Amerikaanse troepen.

Een Poolse vrouw die in oktober in Irak werd ontvoerd, is vorige week vrijgelaten. De vrouw, Teresa Borcz Khalifa, is inmiddels alweer terug in Polen. Daar vertelde ze dat haar ontvoerders haar goed hadden behandeld. Ook een gegijzelde neef van de Iraakse interim-premier Iyad Allawi is weer vrij. Hij was samen met twee al eerder vrijgelaten vrouwelijke familieleden ontvoerd, volgens de daders om het interim-bewind ertoe te bewegen het offensief tegen opstandelingen in Falluja te annuleren.