Ethiopiër Sihini mist wereldrecord na een vergissing

De Ethiopische loper Sileshi Sihine miste als gevolg van een vergissing gisteren bij de Zevenheuvelenloop in Nijmegen vrijwel zeker het wereldrecord op de vijftien kilometer. Hij stopte 200 meter voor de finish in de veronderstelling dat een opgeblazen boog van een sponsor de eindstreep was. Toen toeschouwers hem op zijn fout wezen, sprintte Sihine naar de echte finish om vervolgens vast te stellen dat zijn tijd van 41.38 minuten negen seconden langzamer was dan het wereldrecord (41.29), dat de Keniaan Felix Limo drie jaar geleden op hetzelfde parkoers had gelopen. Sihine liep door het misverstand een bonus van 25.000 euro mis. Uit respect voor zijn prestatie keerde de organisatie van de Zevenheuvelenloop hem een premie van 7.777 euro uit. Hetzelfde bedrag kreeg ook de Keniaanse Lydia Cheromei uitgekeerd. Zij liep het wereldrecord mis op vijf seconden. Cheromei liep in Nijmegen een tijd van 47.02; het wereldrecord is in handen van de Zuid-Afrikaanse Elena Mayer.