Een standbeeld voor Merlene Ottey

Sprintster Merlene Ottey (44) krijgt een bronzen standbeeld in haar geboorteland Jamaica.

De internationale atletiekfederatie IAAF heef bekendgemaakt dat atlete Merlene Ottey een bronzen standbeeld krijgt in haar geboorteland Jamaica. De 44-jarige sprintster heeft sinds twee jaar de Sloveense nationaliteit, maar wordt op het eiland nog altijd vereerd. Ondanks de economische situatie stemde de regering in met een standbeeld ter waarde van 1 miljoen euro, dat volgend jaar wordt onthuld.

Ottey is de meest gelauwerde atlete van Jamaica. In zeven Olympische Spelen veroverde ze acht medailles, waaronder overigens geen enkele gouden. Ook werd Ottey twee keer wereldkampioene op de 200 meter. Op de afgelopen Spelen wist de Jamaicaanse geen podiumplaats te bemachtigen.

Henk Kraaijenhof heeft Ottey vanaf 1989 wisselend getraind, begeleid en geadviseerd. De Nederlandse trainer is na Athene gestopt met zijn werkzaamheden in de sport en gebruikt de opgedane kennis onder meer in managementtrainingen voor militaire bedrijven.

Wat vindt u van de oprichting van een standbeeld voor Ottey?

Henk Kraaijenhof: ,,Ik denk dat het uiteindelijk fantastisch is voor haar. Maar ik weet niet of Merlene er zelf wel zo blij mee is. Ze heeft natuurlijk niet voor niets de Sloveense nationaliteit. Merlene voelt zich niet goed behandeld door Jamaica. Er is geen geld beschikbaar voor Jamaicaanse atleten en dan wordt er wel een miljoen euro uitgetrokken voor een standbeeld. De regering is dus eigenlijk te laat met het geld. Daarbij denk ik dat Merlene een miljoen euro voor een standbeeld verkwisting vindt voor een arm land als Jamaica. Maar als Bob Marley een standbeeld heeft, dan verdient Merlene Ottey er zeker ook één.''

Heeft u nog contact met Ottey?

,,Weinig. Normaal spraken we elkaar op de atletiekbaan. Nu ik ben gestopt, houdt dat op. Het contact per e-mail verloopt ook moeilijk sinds Merlene in Slovenië zit. De weinige keren dat we elkaar zien hebben we vriendelijk contact.''

Hoe lang denkt u dat Ottey nog doorgaat?

,,Dat zou zomaar tot en met de Olympische Spelen van Peking kunnen zijn. Aan haar motivatie en wilskracht zal het niet liggen. Merlene leeft heel gezond en heeft altijd op haar voeding gelet. Ze moet eerder vrezen voor blessures of dat ze zich niet kwalificeert voor de Spelen van 2008.''