Bilateraal overleg domineert APEC-top

De jaarlijkse APEC-top die dit weekeinde in Santiago, Chili, werd gehouden stond vooral in het teken van bilateraal overleg tussen de Verenigde Staten en andere deelnemers. Zo heeft China de Verenigde Staten opnieuw verzekerd dat het streeft naar een flexibele wisselkoers voor zijn munt, maar opnieuw heeft China geen streefdatum genoemd. Op hun beurt verklaarden de VS tegenover Japan te zullen blijven streven naar een sterke dollar, hoewel de dollar verder wegzakt.

Dat meldden vandaag verscheidene Amerikaanse media naar aanleiding van de jongste top van de Asia-Pacific Economic Corporation (APEC), waaraan 21 Amerikaanse en Aziatische landen rondom de Stille Oceaan deelnemen.

President Bush zorgde in Santiago voor enige mediaopwinding door zijn veiligheidsagent, die van Chileense veiligheidsagenten de dinerzaal niet in mocht, persoonlijk uit de kluwen van bodyguards te bevrijden.

Het was de eerste buitenlandse reis van de Amerikaanse president sinds hij begin deze maand is herkozen. Vlak voor diens vertrek naar Santiago had Clinton tegen Bush tijdens de opening van de Clinton Library in Little Rock, Arkansas, gegrapt dat de APEC het enige was uit zijn tijd waar zijn opvolger zich nog wel mee bemoeide.

Tegen de Japanse premier Junichiro Koizumi verklaarde Bush dat ,,een sterke dollar een goede invloed heeft op de Amerikaanse economie en ook belangrijk is voor de wereldeconomie''. Bush zei ook dat hij met het Amerikaanse Congres wil samenwerken om het Amerikaanse begrotingstekort te verminderen.

Tegen de Chinese president Hu Jintao zei Bush dat de VS voorstander zijn van een revaluatie van de yuan. De Chinese munt is nu tegen een vaste koers aan de Amerikaanse dollar gekoppeld en dat zou de Amerikaanse export naar China frustreren. De VS hebben een reusachtig handelstekort met China, waarbij overigens een deel wordt veroorzaakt door de uitbesteding van Amerikaanse fabricage naar China, die vervolgens als invoer de VS weer binnenkomt.

Behalve over economie werd er over wereldwijde politieke vraagstukken gesproken, waarbij het waarnemers opviel dat niet Irak alles overheerste. De oorlog was maar een van de vele onderwerpen die aan de orde kwamen, zoals de Chinees-Japanse verhouding, de democratie in Rusland, de protesten van de antiglobalisten en de toekomst van de dollar.