Barrot meldde veroordeling niet

Europees commissaris Jacques Barrot heeft commissie-voorzitter Barroso bewust niet gemeld dat hij in Frankrijk veroordeeld is voor illegale partijfinanciering. Volgens Barrot bestond de veroordeling in juridische zin niet meer, omdat hem gratie was verleend.

Dit is de strekking van een brief die de in opspraak geraakte Franse commissaris voor transport vandaag naar voorzitter Borrell van het Europees Parlement heeft gestuurd. De voorzitter van de Europese Commissie, José Manuel Barroso, liet vanmiddag via een woordvoerder weten zijn commissaris voluit te steunen.

Eind vorige week werd bekend dat Barrot in 2000 was veroordeeld in verband met ongeoorloofde partijfinanciering in het begin van de jaren negentig. Het was een affaire waarbij diverse Franse politici betrokken waren. De straffen werden niet ten uitvoer gelegd omdat ze vielen onder een algemene amnestieregeling. Volgens de Franse wet houdt dit in dat de veroordeling ook niet meer bestaat en dat bijvoorbeeld Franse media er niet over mogen publiceren.

De kwestie is dan ook niet aan de orde geweest in de twee hoorzittingen waaraan het Europees Parlement Barrot dit jaar heeft onderworpen. Barrot volgde eerder dit jaar zijn landgenoot Barnier op in de commissie-Prodi voor de portefeuille regionaal beleid. De Franse regering droeg Barrot deze zomer opnieuw voor als commissaris. Barroso gaf hem de post transport en een van de vice-voorzitterschappen van de Commissie.

Barroso zei vrijdag niet op de hoogte te zijn van de veroordeling van Barrot. Dit leidde weer tot verbazing bij het Europees Parlement. Ook al bestond de veroordeling in juridische zin niet meer, dan had deze toch gemeld moeten worden, vinden de liberalen. De 87 leden tellende liberale fractie in het Europees Parlement vindt dan ook dat Barrot moet opstappen als commissaris. ,,Op zijn minst moet hij worden geschorst zolang geen vragen zijn beantwoord over zijn verleden'', zei fractieleider Graham Watson gisteren.

Daarmee scherpte hij zijn kritiek van afgelopen vrijdag aan.

De zaak kwam donderdag aan het licht toen een Britse europarlementariër er vlak voor de stemming in het parlement over begon.

RETOUR BRUSSEL-DEN HAAG: pagina 2