Zuivel met mate

Europa ontdekt rsi. In Nederland twijfelt TNO aan het nut van telescoopverende stoelen, zichtscherpende beeldschermbrillen en prettig binnenvallend zonlicht. Voordat staatssecretaris Rutten het onderwijs regelde zag hij graag de bijl aan de wortels van de doorgeschoten regelgeving rond de arbeidsomstandigheden. Opvolger Van Hoof wordt getroffen door Europese hulp. De commissie gaat het groeiend probleem van arm-, nek- en schouderaanklachten aanpakken. Een nieuwe naam is er al: Cans: complaints of arm, neck and/of shoulders. Nu nog een Europese norm voor de bureaustoel. Europa. Best belangrijk!

KPN moet snijden in het personeelsbestand voor het vaste telefonienetwerk. Telefoondata doen het draadloos financieel beter dan door de grond. Maar voor televisie ziet het telecombedrijf naast transport per digitale luchtpost ook brood in leverantie onder de stoeptegels. Via de netwerken van de kabelbedrijven. Die leverden hun fraaie infrastructuur voor electriciteit en gas al bij de staat in. Ze zien KPN niet graag komen op hun laatste kabel. Liever aan het gas.

Weer een slag voor de Nederlandse veehouders en zuivelindustrie. Kaas uit de voedingswijzer, de schijf van vijf. Te veel verzadigde vetten in de zuivel om echt gezond te zijn voor de mens. Het enige zoogdier, dat de melk van een andere soort denkt nodig te hebben. Melk moet!, riepen veehouders en zuivelindustrie ons jaren dreigend toe. Uit roerende zorg om onze gezondheid, de melkplas en de boterberg. Melkproducten moeten al lang niet meer. Het mag. Geniet; maar zuivel met mate.

Aanhoudende oorlog tussen de supermarkten. Nog wel een jaar, zo wordt er verwacht. Dan heeft Albert Heijn zijn prijzen op het oude niveau. Van vóór het moment, waarop gigagrutter Van der Hoeven de prijzen bij Albert Heijn met een expansietoeslag belastte. Om zo zijn avontuurlijke uitbreidingen in de VS te financieren. Bij elke vier ons kogelbiefstuk, pond koffie of krop sla kreeg de klant er ongewild een participatie in financieel wildwatervaren bij. En die betaalt nu uit. In lagere prijzen, uitgeklede leveranciers en failliete concurrenten. Ook zonder bonuskaart.

Moet grijs blijven of moet grijs gaan? Met het grijze kenteken voor particulieren is het binnenkort gedaan. Het parlement wil geen fiscale overgangsregeling. Mogelijk wel een flexibele AOW. Geen straf voor eerder weggaan, zoals het kabinet wilde, voordat het werd teruggefloten. Een beloning voor langer blijven, zoals de PvdA nu voorstelt en waar mogelijk een meerderheid voor is. Eerder weg met minder, later weg met meer. Belonen doet blijven. Het wordt nog druk in de kleinkinderopvang.

    • Cees Verschure