Verblind door trust

Wij zijn in Nederland belastingplichtig en bezitten in de VS een tweede huis en een bankrekening voor de daar te betalen belastingen en verzekeringen. Het huis en de rekening willen we onderbrengen in een familietrust (zelfstandige rechtspersoon), om het huis in stand te houden voor onze (klein)kinderen en om te voorkomen dat het na ons overlijden wordt gesplitst via verkoop, omdat een of meer erfgenamen geld willen zien. Verder voorkomt deze trust eventuele successierechten in de VS. Accepteert de Nederlandse fiscus dat bezittingen in de VS eigendom zijn van de trust en er geen successierechten betaald worden door onze erfgenamen? Onze bezittingen in Nederland, een eigen huis en bankrekeningen, regelen we hier via een testament.

(A. du R.)

U mag bezittingen overhevelen naar een trust, stichting of andere rechtspersoon (geen officieel goed doel) maar de fiscus ziet dit als een schenking waarover 41 tot 68 procent belasting betaald moet worden. U lijkt me verblind door de trust, omdat er in de VS veel over wordt geschreven. Maar dan gaat het over echt grote vermogens, niet over een huis. Bovendien kleven er aan de trust niet-fiscale nadelen, maar daar gaan de meeste artikelen niet op in. Bekijk via de zoekmachine Google maar eens de informatie over dit onderwerp.

Adriaan Hiele beantwoordt ook vragen op de website www nrc.nl/hiele

    • Adriaan Hiele