Televisie en Radio Voorkeur

DOCUMENTAIRE

Visie op zorg. Eerste deel van een 13-delige serie over ontwikkelingen en werken in de zorg. In deze aflevering aandacht voor het project Veilige zorg in het Medisch Centrum Alkmaar, e-mailconsulten van huisartsen en een centrum voor autisten. RTL5, 10.00-10.30u.

De avond van de documentaire. Documentairemakers van de VPRO selecteerden de vijf documentaires Bride kidnapping in Kyrgyzstan (Petr Lom), One shot (Nurit Kedar), Grey Gardens (Albert Maysles), Cell stories (Edward Lachman) en The progress of happiness (Stefan Kolbe en Chris Wright) waarvan sommigen te zien zijn op het IDFA of het Shadow festival. Tussen de films lichten de regisseurs hun film toe. Ned.3, 19.20-1.45u.

Close-up: Thom Mercuur. Portret van Thom Mercuur die als kind al droomde van een eigen Fries museum. Het was een weg vol hindernissen en tegenslagen, maar komende week opent koningin Beatrix zijn Museum Belvédère. Ned.1, 18.30-19.30u.

Boer zoekt vrouw. Tien boeren presenteren zich aan vrouwelijk Nederland met de bedoeling een partner te vinden. De tien, in leeftijd variërend van begin twintig tot eind veertig, zitten in diverse agrarische bedrijfstakken. Na de eerste uitzending en enkele dagen op de boerderij kiezen de boeren hun favoriete vrouw in de hoop dat daar de `ware' uitkomt. De serie loopt tot februari 2005. Ned.1, 20.55-21.50u.

PRAATPROGRAMMA

Nederland in bedrijf. Uit het WTC in Amsterdam gesprekken over de Nederlandse visserij met Theo Dekker van de visveiling IJmuiden, directeur Piet Blankendaal van Europa's grootste koel- en vriesterminal in Velsen, Hans ten Cate van de Rabobank en Eddy Koppens, de man die de verkoop van gamba's in Nederland groot maakte. RTL5, 21.00-22.00u.

Kruispunt. De weermannen en -vrouwen Marjon de Hond, Helga van Leur, John Bernard en Harry Otten vertellen over hun favoriete weer, blunders en de invloed van de natuur op hun leven. Ned.1, 23.10-23.55u.

AMUSEMENT & MUZIEK

Vrije Geluiden: Marianne Faithful. Portret van de inmiddels 60-jarige zangeres Marianne Faithful. Ze werd in het begin van de jaren '60 ontdekt door Mick Jagger en Keith Richards van de Rolling Stones en scoorde een hit met As tears go by. Faithfull raakte ernstig verslaafd, maar kwam met een door alcohol en nicotine aangetaste stem terug. Ned.3, 11.00-12.00u.

De liefde in het land. Vierde aflevering in een serie over liefde volgt modecouturier Mart Visser bij zijn voorbereidingen van een modeshow met een nieuwe collectie. Ned.1, 19.30-20.00u.

Hoe?Zo! In deze kennisquiz aandacht voor kogelwerend glas, kogelwerende platen in autodeuren en kogelwerende vesten. In een korte film wordt duidelijk hoe de beschermende kunststoflaag, in ruiten en autodeuren, precies werkt. Ned.1, 21.35-22.20u.

Nachtpodium, een asiel voor ideeën. De uitreiking van de jaarlijkse Tommy's (de Oscars voor videofilmpjes van 1 minuut) met de winnaars en filmpjes die als tweede eindigden. Ned.3, 1.52-2.20u.

FILM

The Double McGuffin (Joe Camp, 1979, VS). Echo's van Hitchcock klinken door in lichtgewicht familiethriller. Tieners op het spoor van een mogelijke moordenaar. Met Ernest Borgnine, George Kennedy. SBS6, 13.35-15.25u.

Jungle Book 2 (Steve Trenbirth, 2003, VS/Australië). Gemakzuchtige vervolgfilm kan niet in de schaduw staan van het klassieke origineel uit 1967. Een meisje en een jongetje maken – op zoek naar Mowgli – kennis met de jungle. VRT, 13.35-15.05u.

Himalaya - l'enfance d'un chef (Eric Valli, 1999, Fr./GB/Zwits./Nepal). Speelfilmdebuut van Franse fotograaf en reisfilmmaker Valli werd gedraaid in een afgelegen gebied in het noordwesten van Nepal. Relatief spannend verhaaltje over de opvolging van een omgekomen karavaanleider, maar de attractie van de film schuilt in de opzienbarende natuurbeelden. Ned.3, 14.00-15.50u.

Problem Child (Denis Dugan, 1990, VS). Succesrijke maar makkelijke klucht over geadopteerd weesjongetje (Michael Oliver) dat al menig pleeggezin heeft verwoest. Veronica, 18.30-19.35u.

Problem Child II (Brian Levant, 1991, VS). Vervolgklucht over afgrijselijk ondeugend kereltje (Michael Oliver). Hij saboteert dit keer de amoureuze jacht van zijn gescheiden adoptievader. Veronica, 20.30-22.05u.

RADIO

OVT. Onder meer in het tweede uur het eerste deel van een tweeluik over de geschiedenis van het Lloyd Hotel en zijn bewoners aan de Oostelijke Handelskade in Amsterdam. Het hotel werd in 1921 gebouwd voor de opvang van landverhuizers die naar Zuid-Amerika emigreerden. Tussen de jaren '60 en '80 werd het hotel bekend als jeugdgevangenis. Ook hadden kunstenaars er hun atelier. Nu heeft het zijn functie van hotel terug. Radio 1, 10.04-12.00u.

Opium. Gesprek met Hans Renders over zijn biografie Wie weet slaag ik in dood. Daarin beschrijft hij het leven van Jan Campert, de vader van Remco. Campert was behalve dichter ook columnist, criticus, journalist en gangmaker van het literaire leven. Jan Campert overleed in 1943 in het concentratiekamp Neuengamme. Verder Maroesje Perizoni over de documentaire Communekind waarin zij het leven van een kind binnen de Bhagwan-beweging portretteert en een gastcolumn van muziekrecensente van NRC Handelsblad Mischa Spel. Radio 1, 19.04-20.00u.

Radio atelier: Love choice in cyberspace. Radiodocumentaire van cineaste Marijke Jongbloed over het in contact komen met een geliefde via internet. Over de dromen en fantasieën van de internetter. Radio 1, 21.04-22.00u.