Televisie en Radio Voorkeur

ACTUALITEITEN

Knevel op zaterdag. Uitgebreide reportage over de strijd tegen het prostitueren van minderjarige vrouwen in de Indiase havenstad Bombay. Ned.1, 20.30-21.05u.

Nova. Een portret van de VVD-politica Ayaan Hirsi Ali, die sinds de moord op Theo van Gogh niet meer in het openbaar is gezien. Ned.3, 22.20-23.05u.

R.A.M.: IDFA Journaal 2004. Dagelijks verslag van het 17de International Documentary Filmfestival Amsterdam, met onder anderen documentairemakers Frederick Wiseman en Richard Leacock over de direct cinema. Ned.3, 0.40-1.05u.

PRAATPROGRAMMA

Het Nationale Kabinet. Gezamenlijk programma van de omroepen begint met de uitslag van een enquête over de stemming in Nederland. Daarna zoeken negen Nederlanders, onder wie Pieter Winsemius, Max van der Stoel en Jan Terlouw, naar een `oplossing om de verloedering van de samenleving te stoppen'. Het programma zal worden afgesloten met concrete voorstellen om van Nederland `weer een tolerant land te maken waarin diverse bevolkingsgroepen vreedzaam en zonder terreur kunnen samenleven'. Ned.1, 21.00-22.30u.

Paul Rosenmöller en ... Arjan Erkel. In dit eerste deel van vijf portretten die op locatie zijn opgenomen wordt Arjan Erkel gevolgd op reis naar Tadzjikistan. Ned.1, 22.40-23.15u.

Nachtwacht: God is overbodig. Volgens filosoof Erik Oger hebben wetenschap en democratie God definitief vermoord. En dat is maar goed ook, want als mensen de verantwoordelijkheid voor hun daden afschuiven op een opperwezen, lijdt dat bijna altijd tot onrecht, onderdrukking en godsdienstoorlogen. De Gentse imam Cemal Cavdarli denkt daar anders over. Canvas, 22.40-23.25u.

MUZIEK

When Rock ruled the world. Reportage over de periode met de luidste muziek ooit: de harde gitaarrock eind jaren '70 en begin jaren '80. Muziekfragmenten en interviews met onder anderen Alice Cooper, Ozzy Osbourne, Lemmy (Motorhead), en Nikki Sixx (Motley Crue). BBC2, 0.00-1.00u.

CABARET/AMUSEMENT

Claudia de Breij: De wilde frisheid. Registratie van theaterprogramma waarin De Breij types speelt, improviseert en liedjes zingt. Ned.3, 23.05-0.40u.

Koefnoen. Humoristisch terugkijken op de afgelopen week. Sketches, scènes, parodieën en monologen. Ned.2, 0.00-0.35u.

SPORT

Schaatsen: World Cup Berlijn. Samenvatting van de hoogtepunten van de Wereldbekerwedstrijden in Berlijn. Ned.2, 16.25-17.35u.

FILM

Feds (Daniel Goldberg, 1988, VS). Rebecca DeMornay en Mary Cross ondergaan op de FBI-academie de nodige vernederingen van hun mannelijke studiegenoten in povere buddy-film. Net5, 19.30-21.00u., met reclame.

Stir of Echoes (David Koepp, 1999, VS). Bovennatuurlijke thriller. Nuchtere kabeltrekker Kevin Bacon blijkt, na een hypnose, ontvankelijk te zijn voor signalen van gene zijde. Yorin, 22.00-23.50u., met reclame

.Tootsie (Sydney Pollack, 1982, VS). Intelligente en ontwapenende komedie. Dustin Hoffman is meesterlijk in zijn 'dubbelrol' van werkloos acteur die zich als actrice vermomt en dan razend populair wordt dankzij rol van ziekenhuisdirectrice in een soap opera. Net5, 23.25-1.35u., met reclame.

Very Bad Things (Peter Berg, 1998, VS). Brutale, macabere satire. Tijdens vrijgezellenavond vallen per ongeluk twee doden. Cameron Diaz is de onverstoorbare, aanstaande bruid. VRT, 23.50-1.25u.

Twin Peaks: Fire Walk with Me (David Lynch, 1992, VS). Overbodige bioscoop-epiloog van vermaarde tv-serie vertelt nominaal hoe Laura Palmer haar laatste zeven dagen doorbrengt. Yorin, 23.50-2.15u., met reclame.

O que é isso, companheiro?/Four Days in September (Bruno Barreto, 1997, Brazilië/VS). Ironisch verslag van authentieke ontvoering van Amerikaanse ambassadeur door Braziliaanse stadsguerilla-amateurs in het najaar van 1969. Met Alan Arkin, Fernanda Torres. Ned.1, 0.10-2.00u.

.101 Reykjavik (Baltasar Kormákur, 2000, IJsland/Denemarken/Noorwegen/Frankrijk). IJslandse komedie over dertigjarige nietsnut die nog bij zijn moeder woont en al uitkijkt naar zijn AOW. Dan bezwangert hij per ongeluk een levenslustige flamenco-onderwijzeres (Victoria Abril). Ned.3, 1.05-2.40u.

RADIO

Radio Bergeijk. Entermatie voor de natie, rechtstreeks vanuit het grand café Beeks. Radio 1, 13.33-14.04u.

Knetterende letteren. De stand van zaken in de uitgeverij besproken door Lisa Kuitert, hoogleraar boekwetenschap, Maarten Asscher, boekenhandelaar, Lex Jansen, uitgever, en schrijver Arie Storm. Daarnaaast een interview met schrijver Frank Westerman over zijn boek El Negro en ik, een zoektocht naar het Europese denken over slavernij, kolonialisme en racisme. 747AM, 14.02-15.00u

Opera live: Rigoletto van Verdi. Opera van Giuseppe Verdi (1813-1901). Met o.a. de tenor Joseph Calleja als Mantova, de bariton Anthony Michaels-Moore als Rigoletto en de sopraan Cinzia Forte als Gilda, het Koor van de Nederlandse Opera en het Nederlands Philharmonisch Orkest olv Daniele Callegari. Radio 4, 19.02-23.00u.

Simek 's nachts. Gesprek met de man die 16 jaar het bed deelde met André Hazes: zijn broer Arie. Een verhaal over een bewogen jeugd. Radio 1, 0.02-1.00u.